dr. Ivan Šimonović jutros je u Ministarstvu vanjskih poslova pozvanim predstavnicima...

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović jutros je u Ministarstvu vanjskih poslova pozvanim predstavnicima stranih diplomatskih misija akreditiranih u Hrvatskoj iznio hrvatske poglede i stajališta u vezi s namjerom Republike Hrvatske o širenju jurisdikcije u Jadranu.

Neposredan povod sastanka visokog predstavnika hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova sa stranim diplomatima bile su, neke reakcije dužnosnika Republike Slovenije, koje hrvatska diplomacija ocjenjuje neutemeljenim i neprimjernim s obzirom na međunarodno pravo koje regulira tu materiju i transparentnost ponašanja Hrvatske u spomenutoj namjeri širenja jurisdikcije u Jadranu. Proglašenje širenja jurisdikcije je po svojoj međunarodnopravnoj prirodi jednostran čin svake obalne države koja ima doticaj s otvorenim morem te se ona nije o tome dužna usuglasiti s ostalim državama. No, zbog želje za dobrim odnosima i suradnjom Republika Hrvatska o tome vodi bilateralne konzultacije sa svim zainteresiranim državama. Na pripremnom multilateralnom sastanku svih sredozemnih država koji je u organizaciji Europske unije održan krajem lipnja ove godine u Ateni hrvatski su predstavnici obavijestili predstavnike sredozemnih država o tome da Hrvatska razmatra pitanje proglašenja isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu. Republika Hrvatska je najavila namjeru da raspravi pitanje širenja jurisdikcije u Jadranu sa svim zainteresiranim državama, naravno i sa Slovenijom, i prije sljedećeg sastanka svih sredozemnih država koji će se nakon spomenutog u Ateni održati krajem rujna u Bruxellesu.

Dr. Šimonović je stranim diplomatima iznio činjenicu da je pravno netočna slovenska teza da Republika Slovenija ima teritorijalni doticaj s otvorenim morem te da uslijed toga ima i pravo na svoj gospodarski pojas. Slovenija naime zbog svog zemljopisnog položaja nije u mogućnosti proglasiti gospodarski pojas jer je teritorijalno more Slovenije zatvoreno teritorijalnim morima Talijanske Republike i Republike Hrvatske. Uz to, naglasio je dr. Šimonović, pravo Republike Hrvatske na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Republika Slovenija ne može pravno uvjetovati ratifikacijom nikada potpisanog sporazuma o razgraničenju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Hrvatsko širenje jurisdikcije u Jadranu ne bi išlo na štetu trećih država već naprotiv sve jadranske države imat će korist od toga, pogotovo zbog uvođenja sustavnog gospodarenja ribljim resursima na održivoj i racionalnoj osnovi kao i zbog učinkovite zaštite morskog okoliša. Proglašavanjem gospodarskog pojasa stvorile bi se pretpostavke za sklapanje ugovora o ribarstvu s Europskom zajednicom i drugim zainteresiranim državama.

Tijekom diskusije dr. Šimonovića za riječ se javio i otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu te upitao zašto Hrvatska forsira proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa kad se Europska Unija zalaže za širenje zaštitnih ribolovnih i ekoloških zona. Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova je odgovorio da Republika Hrvatska zaista ništa ne forsira niti nameće već jednostavno, štiteći svoje interese, ali i promičući zajedničke interese Sredozemnih država, u skladu s međunarodnim pravom namjerava širiti jurisdikciju u Jadranu. Uostalom hrvatska Vlada nije još i donijela konačnu odluku o modalitetima širenja svoje jurisdikcije u skladu s intencijama Europske Unije glede korištenja i zaštite Sredozemnog mora. Što se modaliteta širenja jurisdikcije tiče u slučaju Republike Hrvatske proglašenje zaštitne ribolovno-ekološke zone odnosno gospodarskog pojasa po svojim učincima vrlo je slično. Bivša Jugoslavija i Italija su još 1968. godine u Jadranu podijelile epikontinentalni pojas (morsko dno i podmorje), te bi se tako gospodarski pojas uglavnom odnosio na korištenje ribljih resursa, znanstvena istraživanja i zaštitu morskog okoliša. Hrvatska je i dalje spremna sa zainteresiranim državama, a posebno Republikom Slovenijom, na ozbiljne razgovore i pregovore o širenju jurisdikcije, pri čemu će potpuno poštivati prava ostalih država.



Priopćenja