MVP RH Tonino Picula primio je zamjenicu Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice

Danas, u petak, 11. travnja 2003. godine, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je zamjenicu Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, Mary Ann Wyrsch i izaslanstvo UNHCR-a. Teme razgovora obuhvaćale su povratak izbjeglica i raseljenih osoba te institucionalne i pravne mehanizme koje je potrebno uspostaviti u cilju povratka i integracije povratnika u društvo.

Ministar Picula zahvalio je gospođi Wyrsch na pomoći UNHCR-a u dosadašnjim nastojanjima Republike Hrvatske na području povratka izbjeglica i raseljenih osoba te naglasio potrebu regionalnog pristupa složenom i osjetljivom pitanju procesa povratka. Podsjetio je na napredak koji je Vlada Republike Hrvatske postigla do sada te istaknuo potrebu izgradnje povjerenja i stvaranja boljih gospodarskih prilika, kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim zemljama regije, u cilju ubrzavanja procesa povratka.

Gospođa Wyrsch istaknula je da cijeni napore koje je Vlada Republike Hrvatske poduzela vezano uz konačni prijedlog Zakona o azilu te naglasila važnost mehanizama provedbe koje će trebati uspostaviti nakon njegova usvajanja. Izaslanstvo UNHCR-a ustvrdilo je da će se snažno zalagati kako bi pitanja povratka izbjeglica i raseljenih osoba te pitanja azila i dalje ostala na dnevnom redu Pakta o stabilnosti i CARDS-a.

Posjetom Zagrebu gospođa Wyrsch završava jednotjednu posjetu regiji Jugoistočne Europe koja je započela u Bosni i Hercegovini te obuhvatila posjete Beogradu, Kosovu, i Makedoniji, kao i posjet povratnicima u Sisku.Priopćenja