dr. Ivan Šimonović primio veleposlanika Francuske Francis Bellanger

Danas je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske bilo domaćin prvog pripremnog sastanka za organiziranje Sastanka na vrhu između EU i država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP), koji će se održati u Solunu 21. lipnja 2003. godine pod predsjedanjem Grčke.

Na sastanku su sudjelovali visoki dužnosnici Trojke EU (Grčka, Italija, Europska komisija, Glavno tajništvo vijeća), Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, te Hrvatske kao domaćina. Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović otvorio je sastanak, te je predstavljajući ukupna očekivanja Republike Hrvatske od solunskog Sastanka na vrhu, istaknuo da su zahvaljujući grčkom i predstojećem talijanskom predsjedništvu, države obuhvaćene PSP stavljene na vrh dnevnog reda aktivnosti EU.

Grčko predsjedništvo izložilo je osnovne ciljeve Sastanka na vrhu u Solunu, fokusirajući se na jačanje odnosa između PSP država i EU s konačnim ciljem njihove pune integracije u EU. Načelno je postignut široki konsenzus glede obogaćivanja PSP-a s iskustvom i instrumentima koje je EU koristila u procesu proširenja. Svi sudionici su istaknuli njihovu privrženost regionalnoj suradnji koja pridonosi dugoročnom miru i stabilnosti u JIE. Sudionici iz PSP država su potvrdili njihovu privrženost nastavku reformi koje su nužne za uspostavljanje tješnjih odnosa s EU. Razmotrena je i ideja održavanja redovitih sastanaka na vrhu između EU i PSP država koji su započeli sa Zagrebačkim sastankom na vrhu, 24. studenoga 2000. godine a nastavljaju se sa Sastankom na vrhu u Solunu.

Sukladno prijedlogu Grčke dogovoreno je da se nastave konzultacije o solunskom Sastanku na vrhu, najprije u Italiji koja je ponudila biti domaćin slijedećeg pripremnog sastanka u Rimu u svibnju, te konačno u Grčkoj prije samog Sastanka u na vrhu.



Priopćenja