MVP RH - Priopćenja za javnost

Ministar vanjskih poslova g. Tonino Picula primio je danas kasno poslije podne, utorak, 21. siječnja 2003. godine, Posebnog predstavnika Glavnog tajnika UN-a za Kosovo Michaela Steinera.

Tijekom susreta razmijenjena su stajališta o situaciji u regiji te posebice na Kosovu. Kao najveće probleme s kojima se susreće, Posebni predstavnik Steiner je naveo veliku nezaposlenost na Kosovu koja potiče njegove stanovnike na emigriranje. Velik problem predstavlja i organizirani kriminal te još uvijek neriješen političko-pravni status Kosova. Postepeni pad interesa međunarodne zajednice za neriješena pitanja na Balkanu također se negativno odražava na situaciju na terenu.

Ministar Picula naglasio je da je interes RH stabilna regija. Hrvatska želi svojim primjerom potaći ostale na slijede njezin put u rješavanju otvorenih pitanja. Rješavanje statusa Kosova ne smije destabilizirati regiju, niti dovesti u pitanje granice susjednih država. Hrvatska je spremna doprinijeti smirivanju stanja i stvaranju uvjeta za održiv razvoj Kosova intenziviranjem gospodarske i kulturne suradnje, te pojačanom suradnjom na suzbijanju organiziranog kriminala.



Priopćenja