MVP RH - Priopćenja za javnost

Nakon prikupljanja relevantnih podataka o incidentu, kada je sa službenog policijskog plovila upozorena talijanska ribarica u krivolovu, unutar hrvatskog teritorijalnog mora, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske uputilo je Veleposlanstvu Talijanske Republike u Zagrebu verbalnu notu.

Ministarstvo vanjskih poslova RH je upozorilo na nedopustivost ilegalnog ribolova u teritorijalnom moru Republike Hrvatske te zatražilo da nadležna tijela Talijanske Republike upozore zapovjednike plovila da takav ribolov predstavlja povredu državnog područja i suvereniteta Republike Hrvatske.

Prema informacijama s kojima raspolaže MVP RH, policija Republike Hrvatske je 20. siječnja 2003. godine u 08.30 sati uočila talijanski ribarski brod pod imenom "ECLIPSSE", registarske oznake 3 MN 1012 u ilegalnom ribolovu neosporno u teritorijalnim moru Republike Hrvatske.

S obzirom da se talijanska ribarica nalazila unutar teritorijalnog mora Republike Hrvatske, posadi broda naređeno je da zaustavi brod i to svjetlosnim i zvučnim signalima, te preko razglasa na talijanskom jeziku. Budući da se brod nije zaustavio i da je zapovjednik broda nastavio njime upravljati na način koji je onemogućavao približavanje policijskog plovila Republike Hrvatske, policijski službenici započeli su progon te su u cilju zaustavljanja broda ispalili u zrak 5 crvenih raketa iz signalnog pištolja. Kako ni tada brod nije stao, prema njemu je uporabljeno i vatreno oružje i to najprije u zrak iznad plovila, te potom po nadgrađu odnosno antenskom i radarskom sustavu. Budući da se talijanska ribarica ni tada nije zaustavila nego nastavila ploviti prema državnoj granici, u 08.45 sati progon je prekinut.

Razgraničenje teritorijalnog mora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike uređeno je ugovorom te stoga ne može biti nejasno ni talijanskim ribarima kada prelaze državnu granicu.



Priopćenja