MVP RH - Priopćenja za javnost

Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula primio je večeras (četvrtak, 23. siječnja 2003.) pomoćnika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Alekseja Meškova. Tijekom razgovora bilateralni odnosi ocijenjeni su kao vrlo dobri i u stalnom usponu, a posebno je izraženo zadovoljstvo stalnim porastom robne razmjene što je ujedno ocijenjeno i dobrim pokazateljem za budućnost odnosa Republike Hrvatske i Ruske federacije.

Hrvatski je ministar iznio je prijedlog za daljnje jačanje svekolike bilateralne suradnje putem jačeg povezivanja gradova i regija dviju zemalja što je sa ruske strane ocijenjeno kao vrlo dobar i konstruktivan prijedlog koji je u potpunosti na tragu novog smjera u ruskoj vanjskoj politici koja ide upravo za jačanjem međuregionalne suradnje. Obje su strane izrazile zadovoljstvo postignutim dogovorom oko realizacije projekta naftovoda Družba-Adria te su ocijenile da je on važan korak u jačem povezivanju gospodarstava zemalja koje su njime obuhvaćene ali je ujedno i važan za gospodarske interese SAD-a.

U nastavku razgovora raspravljane su teme vezane uz međunarodnu sigurnosnu situaciju s posebnim naglaskom na tijek krize u odnosima s Irakom koja prema zajedničkoj ocjeni osim energetske dimenzije može imati zabrinjavajući utjecaj i na svjetski međunarodno-pravni poredak kao i budućnost međunarodnih institucija.

Obje su strane naglasile potrebu rješenja krize političko-diplomatskim putem i dosljedno ispunjavanje uvjeta sadržanih u rezolucijama OUN-a. Posebno je naglašena opasnost od mogućeg negativnog utjecaja rješenja Iračke krize na područje Bliskog Istoka ali i srednje Azije te sjeverne Afrike. Istaknuta je potreba zajedničke borbe protiv terorističkih organizacija te organiziranog kriminala i lanaca nelegalne trgovine drogama. U tom smislu Meškov je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom razmjenom mišljenja i ocjena s hrvatskom stranom te je naglasio interes za nastavkom redovitih konzultacija po svim pitanjima zajedničkog interesa.

Na kraju razgovora hrvatski je ministar vanjskih poslova ponovio poziv mvp Ivanovu za službeni posjet Hrvatskoj.



Priopćenja