MVP RH - Priopćenja za javnost

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula nalazi se u dvodnevnom službenom posjetu Kneževini Andora.

Tijekom današnjeg poslije podneva (četvrtak, 30. siječnja) ministar Picula je imao prve razgovore s predsjednikom Parlamenta Andore Francescom Arenyem. Tom je prigodom istaknuto da su i Republika Hrvatska i Kneževina Andora male zemlje, ali da se njihov glas treba čuti, posebno u ovim složenim vremenima kada se i od njih traži sudjelovanje u aktivnostima međunarodne zajednice. Ovo je posebno značajno za Parlamente država koji donose odluke koje su u njihovom području djelovanja, a važne su kako za odnose, tako i za budućnost tih država. Kako bi se što bolje razmijenila stajališta i iskustva među članovima Parlamenata dvije države, ministar Picula je inicirao da se dva Parlamenta povežu kroz osnivanje posebne skupine parlamentaraca - prijatelja ili Odbore za vanjsku politiku, te svakako kroz kontakte i suradnju na najvišoj razini predsjednika tih Parlamenata. Ovu je inicijativu predsjednik andorskog Parlamenta s velikim zadovoljstvom primio.

Ministar Picula S Andorskim ministrom vanjskih poslova Juli MinovesomU razgovoru sa svojim andorskim domaćinom, ministrom vanjskih poslova Juli Minovesom hrvatski je ministar iznio rezultate koje je Republika Hrvatska učinila do sada, posebno na svom putu za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Andorski ministar Minoves je poželio Hrvatskoj puno uspjeha u nastojanjima za ulazak u EU, što je i dugoročni cilj Kneževine Andora. U nastavku su dva ministra razmijenila mišljenja o stanju u regiji i o mogućem razvoju događaja na Bliskom Istoku. Vezano za bilateralne odnose konstatirali su kako je dobro da se potakne veća suradnja ne samo na političkoj razini, nego i na gospodarskoj razini, primjerice u turizmu i to kroz konkretna ulaganja ili prenošenje know-howa.
S tim u vezi ministar Picula je predložio sudjelovanje andorskih predstavnika na Zagrebačkom velesajmu u okviru manifestacije posvećene sportu, turizmu i razonodi koja se održava koncem veljače, jer je to pravo mjesto za susret gospodarstvenika. O gospodarskoj suradnji posebno su razgovarali predstavnici dviju gospodarskih komora.

Ministar Picula je svom andorskom kolegi predstavio projekt uređenja centra za rehabilitaciju djece - žrtava mina. Taj projekt koji se financira donacijama i nekih drugih europskih Vlada, omogućava suradnju ne samo u vezi s fizičkom rehabilitacijom djece, nego i na obrazovnom planu, za što je Andora posebno zainteresirana. Upravo na planu obrazovanja naglašeno je kako treba pojačati suradnju. U tom pravcu, zaključili su ministri Picula i Minoves, potaknut će se suradnja dviju država kroz kontakte resornih ministarstava Hrvatske i Andore.

Ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonina Piculu večeras je primio i predsjednik Vlade Kneževine Andora Marc Forné.



Priopćenja