Mvp RH dr. Žužul danas je bio u radnom posjetu Velikom Vojvodstvu Luksemburg

Izrazivši nadu u što skoriji pristup Republike Hrvatske Europskoj uniji, ministrica Polfer je istaknula kako je Luksemburg pouzdan i vjeran partner Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju. Također je naglasila da će Luksemburg pomoći Hrvatskoj u svim tehničkim pripremama prije i za vrijeme luksemburškog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće, 2005. godine kad se očekuje početak pregovora o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji.

Ministar dr. Miomir Žužul i ministrica Lydie Polfer su na kraju radnog sastanka potpisali Protokol o financijskom doprinosu Luksemburga razminiranju minskih polja na području Kerići – Donji Žitnići, u Šibensko-kninskoj županiji u vrijednosti od 143.000 eura.

Veliko Vojvodstvo Luksemburg je spremno Republici Hrvatskoj pružiti podršku i kroz novo otvorene predpristupne programe namijenjene obuci djelatnika hrvatske javne uprave u cilju što bolje pripreme za pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Programe predpristupne pomoći financira luksemburško ministarstvo vanjskih poslova, a provodit će ih Europski institut za javnu administraciju. Nositelji poslova predpristupnih programa u Republici Hrvatskoj će biti Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo europskih integracija uz koordinaciju Ministarstva vanjskih poslova. Posebno treba istaknuti značaj predpristupne pomoći koju od ranije primaju Slovačka i Poljska, a koja je od veljače ove godine dostupna i Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj te Makedoniji. Također će se nastaviti suradnja u usavršavanju hrvatskih stručnjaka u području financija i bankarstva putem luksemburške Agencije za transfer financijske tehnologije (ATTF).

Dr. Miomir Žužul je izjavio da cijeni političku i konkretnu financijsku podršku Luksemburga, naročito u razminiranju gdje je riječ o kontinuiranoj suradnji i pružanju pomoći.



Priopćenja