dr. Erhard Busek je 23. i 24. veljače o. g. boravio u službenom posjetu Zagrebu

Tijekom posjeta Republici Hrvatskoj dr. Buseka primili su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, ministar unutarnjih poslova dr. Marjan Mlinarić, ministar za europske integracije mr. Kolinda Grabar-Kitarović, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, pomoćnik ministra vanjskih poslova Tomislav Vidošević, pomoćnica ministra obrane dr. Jelena Grčić Polić, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije mr. Neven Mimica i drugi hrvatski dužnosnici. Dr. Erhard Busek je posjetio i Regionalni centar za kontrolu naoružanja i implementacije (RACVIAC) koji će u sklopu hrvatskih priprema za ulazak u NATO biti jedan od regionalnih centara za obuku.

Na sastancima su visoki hrvatski dužnosnici s dr. Busekom razgovarali o svim aspektima suradnje u regiji, naročito o procesu demokratizacije, prekograničnoj suradnji, povratku izbjeglica, obrazovanju, energetici, daljnjoj liberalizaciji trgovine, Investicijskoj povelji, Sava inicijativi, pitanjima sprečavanja korupcije, krijumčarenja i organiziranog kriminala te o pitanjima u okviru Pakta o stabilnosti. Usuglašeno je osnivanje Savske komisiji, prve međunarodne organizacije u regiji sa sjedištem u Zagrebu.

U Republici Hrvatskoj će se ove godine pod pokroviteljstvom Europske unije i Pakta o stabilnosti održati Regionalna konferencija o demokratizaciji i prekograničnoj suradnji, Konferencija o suradnji burzi u Jugoistočnoj Europi čiji će domaćin biti Varaždinska burza te Konferencija Poslovnog savjetodavnog vijeća čiji će domaćin biti tvrtka Agrokor.



Priopćenja