Mvp dr. Žužul zajedno s ministrom obrane Rončevićem i članovima hrvatskog izaslanstva sudjeluje u radu 40. Münchenske konferencije o sigurnosnoj politici...

Ministar dr. Žužul je naglasio da je najuspješnija misija NATO-a izvedena upravo na području Balkana i da ta zadaća nije u potpunosti završena pa je potrebno nastaviti s djelovanjem NATO-a u toj regiji. Dr. Žužul je kazao da najbolji put za budućnost NATO-a vidi u integraciji svih država spomenute regije u Europsku uniju i NATO savez. Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo što je na posljednjem summitu NATO-a u Pragu pozvano u članstvo sedam novih država među kojima je i Slovenija, kao raniji sastavni dio bivše Jugoslavije, što je posebno značajna činjenica za Republiku Hrvatsku. Ministar vanjskih poslova je naglasio da je Republike Hrvatska sposobna i spremna prihvatiti punu odgovornost koju donosi članstvo u NATO-u i zatražio da se ta činjenica uzme u razmatranje.

Ministar dr. Žužul je u izlaganju na Münchenskoj konferenciji spomenuo da pokraj njega sjede ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ministar obrane Srbije i Crne Gore te izrazio uvjerenje da će njihove države prihvatiti buduće članstvo Republike Hrvatske u NATO-u s istim entuzijazmom s kojim je Hrvatska popratila činjenicu da Slovenija uskoro postaje punopravnom članicom NATO-a. Ministar je dodao da iz razmatranja za članstvo ne treba isključiti ni Albaniju i Makedoniju i ponovio da Republika Hrvatska spremno čeka pozivnicu u Savez.

Nakon izlaganja ministra dr. Miomira Žužula Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je s govornice pred svim sudionicima Konferencije kazao da je čvrsto uvjeren i da očekuje - kako je rekao i u Bruxellesu 13. siječnja ove godine hrvatskom premijeru dr. Ivi Sanaderu i ministru vanjskih poslova dr. Miomiru Žužulu - da će Hrvatska ići putem prema punopravnom članstvu u NATO savezu. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ivanić je nakon govora dr. Žužula kazao da u potpunosti podržava izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova te dodao da bi upravo prijem Hrvatske u NATO dao bitnu poruku i nadu Bosni i Hercegovini da će i ta država moći imati svoju budućnost u NATO savezu.

Na margini Konferencije u Münchenu ministar dr. Žužul imao je niz susreta i razgovora sa stranim državnicima među kojima su najznačajniji - ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Donald H. Rumsfeld, koji sutra 8. veljače dolazi u službeni posjet Zagrebu, v.d. pomoćnice ministra obrane Mira Ricardel, američki veleposlanik Richard Hoolbroke, predsjednica njemačke stranke CDU dr. Angela Merkel, američki senator Jon Kyl, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok, ministar vanjskih poslova Slovenije dr. Dimitrij Rupel, ministrica vanjskih poslova Makedonije dr. Ilinka Mitreva i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Mladen Ivanić. Odvojeni duži bilateralni sastanak dr. Žužul je imao s ministrom vanjskih poslova Bugarske dr. Solomonom Isaacom Passyem te je po završetku rada Konferencije dao opširni intervju za Bavarski radio.

Ministar obrane Berislav Rončević imao je u Münchenu bilateralne sastanke s ministrima obrane Mađarske, Italije, Slovenije, Ukrajine i Albanije te prihvatio poziv za posjet Nizozemskoj koji mu je uputio nizozemski ministar obrane.

Glavni cilj 40. Münchenske konferencije o sigurnosnoj politici bio je ojačati transatlantske veze u budućnosti, a posebna pažnja bila je posvećena misijama u Afganistanu i u Iraku.



Priopćenja