Mvp dr. Žužul sastao se u Dublinu s ministrom vanjskih poslova Irske...

Ministar dr. Žužul je izvijestio irskog ministra o djelatnostima hrvatske Vlade u zadovoljavanju svih kriterija za ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije - o reformi pravosudnog sustava, o povratku izbjeglica, o kvalitetnim odnosima s Uredom haške tužiteljice Carle Del Ponte i o spremnosti hrvatske Vlade da dostavi Haškom tribunalu dokumente kojima raspolaže. Dr. Žužul je Cowena upoznao i s vrlo dobrim odnosima hrvatske Vlade s manjinama, posebno srpskom manjinom, koja podržava Vladu dr. Ive Sanadera. Ministar je izvijestio svog irskog kolegu i o sposobnosti te spremnosti hrvatskog pravosuđa da u budućnosti preuzme zadatke koje sada obavlja Haški kazneni tribunal u vezi s Hrvatskom.

Ministar dr. Žužul je kazao da je Hrvatska most stabilnosti u regiji, o čemu će danas poslijepodne u Londonu dr. Žužul održati izlaganje u Kraljevskom institutu za vanjsku politiku, nakon završetka posjeta Dublinu. Ako Republika Hrvatska uskoro postane članica NATO-saveza, naglasio je dr. Žužul, moći će vrlo učinkovito pomoći u ostvarivanju čvršće sigurnosne situacije u cijeloj regiji Jugoistočne Europe.

Ministar Brian Cowen je rekao kako je uočljiv izvanredan napredak Republike Hrvatske koja sada pokazuje znakove zrele demokracije. Irska je, kao država prijatelj, upoznata s nastojanjima Republike Hrvatske u zadovoljavanju kopenhagenskih kriterija za ulazak u Europsku uniju, te će pomoći Hrvatskoj u okviru svojih ovlasti predsjedavajuće Unijom. Cowen je kazao da će irsko predsjedništvo nastojati da se događaji odvijaju prema predviđenom kalendaru, što znači mišljenje Europske komisije u ožujku i odluka Europskog vijeća u lipnju 2004. godine. Dr. Žužul je potvrdio kako se i Hrvatska nada toj dinamici glede donošenja mišljenja i odlučivanja o službenoj kandidaturi Republike Hrvatske za punopravnog člana Europske unije. Ministar Cowen je dodao da Irska želi Hrvatsku u Europskoj uniji, te će zastupati Hrvatske interese spomenuvši da Hrvatska treba učiniti svoj dio posla, što će ubrzati približavanje Hrvatske Uniji. Na kraju razgovora ministar dr. Žužul je pozvao ministra Cowena u službeni posjet Republici Hrvatskoj, ukoliko je to moguće u prvom polugodištu ove godine.

Nakon susreta s ministrom Cowenom, ministar dr. Žužul i hrvatsko izaslanstvo posjetili su predsjednika Zastupničkog doma irskog parlamenta dr. Rorya O`Hanlona, a nakon toga je uslijedio razgovor s predsjednikom Zajedničkog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku irskog parlamenta dr. Michaelom Woodsom. Dr. Woods je također izrazio podršku hrvatskim nastojanjima i zadovoljstvo da Hrvatska ide prema putu koji vodi u članstvo u Europskoj uniji.

U sastavu hrvatskog izaslanstva su uz ministra dr. Žužula i dva državna tajnika - Miroslav Kovačić, državni tajnik u Vladi Republike Hrvatske za e-Hrvatsku i dr. Ante Babić, državni tajnik u Vladi Republike Hrvatske za razvojnu strategiju - te Neven Madey, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministar dr. Žužul i hrvatsko izaslanstvo putuju danas poslije podne u službeni posjet Londonu.

Priopćenja