Mvp dr. Žužul sastao se u Londonu s visokim dužnosnicima britanske vlade

Današnji razgovori ministra dr. Žužula u Londonu označavaju kvalitetan put prema razvijanju čvrstih odnosa Republike Hrvatske s Velikom Britanijom. U Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije ministar je razgovarao o pitanjima koja stoje Hrvatskoj na putu Europskoj uniji kao i o dvostranim odnosima dviju država, posebno o režimu viza. Ministar vanjskih poslova Jack Straw iskazao je dr. Žužulu uvjerenje da će pitanje viznog režima biti uskoro razmotreno od britanske strane. U razgovoru o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju rečeno je da će taj čin uslijediti činjenicom daljnje suradnje Republike Hrvatske s Međunarodnim tribunalom u Haagu. Dr. Žužul je izvijestio britanske kolege da je hrvatska vlada odlučna nastaviti suradnju s Međunarodnim tribunalom u Haagu i da neće biti nikakvih prepreka u odnosima sa sudom. Hrvatski ministar dobio je uvjerenje u Londonu da može računati na jasnu potporu britanske vlade. Dr. Žužul je s ministrima Strawom i MacShaneom razgovarao o svim aspektima suradnje sa sudom u Haagu, ali se nije govoirilo o pojedinačnim slučajevima.

Današnji razgovori u Londonu visokih hrvatskih i britanskih dužnosnika označavaju vrlo značajan pomak i najviše što se moglo učiniti u ovom trenutku. Nakon razgovora trebaju uslijediti događaji koji će poduprijeti iskazanu namjeru potpore Hrvatskoj od strane Velike Britanije. Osnovna značajka razgovora ministra dr. Žužula i britanskih ministara jest želja za međusobnim učvršćivanjem prijateljskih odnosa dviju država. Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa strane Velike Britanije uslijedit će kad vlada u Londonu bude čvrsto uvjerena u suradnju Republike Hrvatske i Međunarodnog tribunala. Ministar dr. Žužul je nakon razgovora u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije izrazio uvjerenje da će vlada Velike Britanije biti dosljedna i principijelna u namjeravanoj i danas iskazanoj podršci Republici Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju.
S ministrom obrane Geoffom Hoonom ministar dr. Miomir Žižul razgovarao je o budućem hrvatskom angažmanu u svjetlu približavanja NATO-savezu. Dvojica ministara razgovarali su i o nedavnom posjetu američkog ministra Donalda H. Rumsfelda Hrvatskoj te njegovim razgovorima s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Ustanovljeno je da Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države imaju identične pozicije. Ministar dr. Žužul zatražio je od britanskog ministra obrane podršku njegove vlade, ali i njegovu osobnu, za članstvo Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu, te dobio konkretan i jasan odgovor o čvrstoj podršci Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko izaslanstvo koje predvodi ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sutra, 12. veljače 2004., ima u Londonu razgovore s istaknutim gospodarskim stručnjacima i investitorima te navečer odlazi u službeni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj.



Priopćenja