Mvp dr. Žužul primio je podtajnicu u Državnom tajništvu Sjedinjenih Američkih Država dr. Paulu Dobriansky

"Mi smo uvijek tvrdili i dalje ponavljamo da za Hrvatsku ne postoji dilema Europska unija ili Sjedinjene Američke Države, nego postoji jedan put, a to je put u Europsku uniju i u NATO uz pomoć, razumijevanje i podršku Sjedinjenih Američkih Država", izjavio je ministar dr. Žužul nakon sastanka koji je bio posvećen nizu pitanja: razvoju demokracije, ljudskim pravima i povratku izbjeglica. Sjedinjene Američke Države su obećale pomoć Hrvatskoj u rješavanju problema povratka izbjeglica, što je jedan od prioriteta hrvatske Vlade. Bilo je govora i o mogućnosti doprinosa Hrvatske razvitku demokracije u Afganistanu i rješavanju specifičnih post-konfliktnih posljedica.

Podtajnica u Državnom tajništvu Sjedinjenih Američkih Država dr. Paula Dobriansky je pohvalila napore i potakla hrvatsku Vladu na rješavanje pitanja povratka i reintegracije izbjeglica. Dr. Dobriansky je naročito važnim označila problem trgovine ljudima (trafficking). U Državnom tajništvu Sjedinjenih Američkih Država osnovan je poseban ured koji se bavi tim vidom ugrožavanja ljudskih prava i pitanjima provedbe zakona. Američka je strana izrazila interes za suradnju s hrvatskom stranom. Tema razgovora ministra i američke državne podtajnice bila je i mogućnost da Republika Hrvatska, kao zemlja s iskustvom u poslijeratnoj obnovi, sudjeluje na sljedećem sastanku Zajednice demokracija 2005. godine u Čileu.

Danas, prije sastanka s ministrom dr. Miomirom Žužulom podtajnica u Državnom tajništvu Sjedinjenih Američkih Država dr. Paula Dobriansky imala je susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske dr. Ivom Sanaderom, a poslijepodne ide u posjet predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću. Sutra ujutro dr. Paula Dobriansky odlazi iz Zagreba.



Priopćenja