Državni tajnik u MVP-u Hido Biščević i pomoćnik ministra Neven Madey imali su radni ručak s veleposlanicima BiH, Makedonije, SiCG i voditeljem izaslanstva Europske komisije u RH

Hrvatski su dužnosnici sugovornike izvijestili o ostvarenom napretku u političkom dijalogu Republike Hrvatske s Europskom unijom i o ispunjavanju kriterija za ostvarivanje članstva. Istaknuli su važnost regionalne suradnje i provedbe zaključaka Solunske deklaracije, posebice s obzirom na moguću perspektivu članstva u Europskoj uniji svih država u ovom dijelu Europe. Pomoćnik ministra Madey izvijestio je o nedavnim razgovorima u vezi s izradom Mišljenja o ostvarivanju statusa kandidata za članstvo te o sastanku političkog dijaloga između Republike Hrvatske i Trojke Europske unije.

Na sastanku je bilo riječi o gospodarskoj suradnji i odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije i Crne Gore u svjetlu ostvarivanja ciljeva i prioriteta Europske unije u energetskom sektoru, transportu, suradnji luka i zaštiti okoliša.

Svi sudionici sastanka potvrdili su značaj daljnjeg razvitka međusobnih odnosa uz zaključak da je suradnju država u ovom dijelu Europe potrebno izvesti iz konteksta raspada bivše državne zajednice i uvesti ju u okvir ostvarivanja članstva u Europskoj uniji na individualnoj osnovi te uz međusobnu suradnju.



Priopćenja