Mvp dr. Miomir Žužul u radnom posjetu Beogradu razgovarao s Mvp SiCG Vukom Draškovićem

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul bio je danas 28. svibnja 2004. u radnom posjetu Beogradu gdje se na čelu hrvatskog izaslanstva susreo s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem i njegovim suradnicima. Za vrijeme jednodnevnog posjeta ministra dr. Miomira Žužula primili su i predsjednik Vlade Srbije dr. Vojislav Koštunica i predsjednik Skupštine Srbije i Crne Gore dr. Zoran Šami

Ministar Drašković čestitao je ministru dr. Žužulu na uspješnom putu Republike Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji te dodao da Srbija i Crna Gora također žele ići tim smjerom. Dogovorena je međusobna potpora i suradnja u euroatlantskim integracijskim procesima što će pridonijeti stabilizaciji cijele regije. Nesumnjivo je da su odnosi suradnje Zagreba i Beograda bitni za sigurnost i stabilnost regije. Obje strane su se složile da postoje otvorena pitanja koja treba zajednički rješavati. Najvažnija su pitanja povratka izbjeglica, zajedničkih granica te rješenje vezano uz zatočene i nestale osobe. Glede granica ministar dr. Žužul je rekao da nema potrebe da na granicama Srbije i Crne Gore budu vojne postrojbe s čime se ministar Drašković u potpunosti složio te najavio da će umjesto vojske na granice biti postavljene policijske postrojbe. Time bi se stekli preduvjeti za konačno reguliranje viznog režima između dviju država. Dogovoreno je da povratak izbjeglica ne treba biti ničim uvjetovan i da se treba nastaviti i ubrzati, kao i što prije doznati sudbinu zatočenih i nestalih osoba. Uz rješavanje problema s granicama treba razmotriti i katastarska pitanja u pograničnom pojasu. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo odnosom s pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj i usuglašen nastavak razgovora o bilateralnom Sporazumu o zaštiti manjina te se Hrvatska obvezala ubrzo odrediti glavnog pregovarača kako bi se pregovori nastavili. Dr. Žužul je naglasio da bi Republika Hrvatska pozdravila izbor predstavnika Hrvata u Skupštini Srbije i Crne Gore. Oba ministra založila su se za brzo rješavanje tih i ostalih otvorenih pitanja u cilju dobrobiti građana obiju susjednih država.

Razgovaralo se o što skorijem sastanku o pitanjima sukcesije, zatim o Ugovoru o plovidbi unutarnjim plovnim putovima. Ministri su razgovarali i o Uredbi Srbije i Crne Gore o nafti i mogućnosti tranzita i liberalizaciji tržišta naftom u toj državi za proizvode hrvatske naftne industrije. Ministar dr. Žužul najavio je interes najjačih hrvatskih poduzeća za hrvatske investicije u Srbiji i Crnoj Gori, a ministar Drašković je predložio i zajednički nastup na trećim tržištima.
Nakon razgovora s ministrom Draškovićem ministar dr. Žužul posjetio je predsjednika Vlade Srbije dr. Vojislava Koštunicu s kojim je također razgovarao o otvorenim bilateralnim pitanjima i o suradnji te predsjednika Skupštine dr. Zorana Šamija. Dr. Miomir Žužul razgovarao je s dr. Vojislavom Koštunicom i dr. Zoranom Šamijem o razmijeni posjeta premijera i predsjednika parlamenata.

U veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu ministar dr. Žužul se susreo s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i predstavnicima Hrvata u Katoličkoj crkvi u Srbiji i Crnoj Gori. Dr. Žužul i članovi izaslanstva posjetili su beogradskog nadbiskupa preuzvišenog gospodina Stanislava Hočevara u njegovoj rezidenciji.


Priopćenja