Ministar dr. Žužul primio veleposlanicike država članica EU

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul i ministrica europskih integracija mr. Kolinda Grabar Kitarović susreli se 27. svibnja 2004. u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu s veleposlanicima država članica Europske unije akreditiranim u Republici Hrvatskoj

Ministar je izložio osnovne zaključke jučerašnjeg sastanka Privremenog odbora za provedbu Privremenog sporazuma s Europskom unijom o trgovinskim i s njima povezanim pitanjima. Najavio je da će hrvatska Vlada modificirati Nacionalni program za pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji za 2004., sukladno kratkoročnim i srednjoročnim prioritetima Europskog partnerstva, čije se usvajanje očekuje sljedećih tjedana.

Ministar dr. Žužul je podsjetio na postignuća Vlade Republike Hrvatske u ispunjavanju političkih kriterija, a osobito u vezi sa suradnjom Hrvatske s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, procesom povratka izbjeglica, reformom pravosuđa, zaštitom manjina i regionalnom suradnjom.

Ministar vanjskih poslova je prenio veleposlanicima očekivanja Vlade Republike Hrvatske da će države članice Unije na sastanku Europskog vijeća 17. i 18. lipnja 2004. u Bruxellesu donijeti odluku o datumu otvaranja pregovora o pristupanju Republike Hrvatske u Europsku uniju i da će Hrvatska steći status države kandidata. Dr. Žužul je zatražio potporu veleposlanika država članica Unije sa sjedištem u Zagrebu u cilju usvajanja, za Republiku Hrvatsku, povoljnih zaključaka Europskog vijeća. Ponovio je da će daljnje institucionalno približavanje Hrvatske Europskoj uniji biti snažna poruka državama Jugoistočne Europe da slijede primjer i reformski put Hrvatske. Ministar je potvrdio da će Hrvatska i nadalje biti angažirana u jačanju regionalne suradnje i stabilnosti kao i u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama u duhu europske suradnje.



Priopćenja