Ministrica Vesna Pusić predvodila je hrvatsko izaslanstvo na osmom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije

Izaslanstvo Europske unije predvodio je danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen i povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle

Izaslanstvo Europske unije predvodio je danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen i povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle.

Na sastanku je razmotren pregled aktualnih odnosa između Republike Hrvatske i Europske unije u svim područjima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vijeće SP-a pozdravilo je što je Hrvatska, od potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u prosincu 2011., postala zemlja pristupnica sa statusom aktivnog promatrača u institucijama EU-a te što je u tijeku postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju. Vijeće SP-a očekuje kako će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati punopravna država članica EU-a.

Vijeće SP-a pozdravilo je Izvješće Komisije o praćenju priprema za pristupanje Hrvatske EU od 24. travnja 2012., te je primilo na znanje u njemu sadržane zaključke i preporuke. Vijeće SP-a sa zadovoljstvom je zabilježilo da, sveukupno promatrano, pripreme Hrvatske teku u zadanim rokovima. Vijeće SP-a pozvalo je Hrvatsku da polazeći od već ostvarenog napretka nastavi s reformskim naporima, posebice u ključnim područjima kao što su politika tržišnog natjecanja, pravosuđe i temeljna prava, pravda, sloboda i sigurnost, te da ustraje u daljnjim gospodarskim reformama. Vijeće SP-a ohrabrilo je Hrvatsku da nastavi sa preuzimanjem pravne stečevine i da dodatno ojača administrativne strukture za njezinu učinkovitu provedbu kako bi prije pristupanja u potpunosti ispunila obveze iz članstva.

Vijeće SP-a preispitalo je stanje priprema Hrvatske za pristupanje, počevši od političkih kriterija. U pogledu reforme javne uprave, Vijeće SP-a zabilježilo je kako je Hrvatska nastavila svoje reformske napore te je Hrvatsku ohrabrilo da aktivno ustraje u naporima na učinkovitoj provedbi pravnoga okvira radi dovršetka izgradnje suvremene, pouzdane, depolitizirane službe, usmjerene prema građanima, zadržavajući visoku razinu političke potpore koja je potrebna za reforme.

Vijeće SP-a pozdravilo je napredak ostvaren u području regionalne suradnje te je Hrvatsku ohrabrilo da nastavi s naporima usmjerenim prema dobrosusjedskim odnosima što ostaje prioritet. Vijeće SP-a posebno je pozdravilo Deklaraciju o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi, uključujući predanost Hrvatske stavu da bilateralna pitanja poput graničnih, državama kandidatkinjama ne bi trebala ometati pristupanje EU.

Vijeće SP-a istaknulo je kako je Hrvatska nastavila surađivati u rješavanju slučajeva ratnih zločina na bilateralnoj i regionalnoj razini, te je ponovilo značaj regionalne suradnje usmjerene ka njihovu procesuiranju. Vijeće SP-a Hrvatsku je ohrabrilo da nastavi raditi na pronalaženju obostrano prihvatljivih rješenja za sva neriješena bilateralna i regionalna pitanja sa susjednim zemljama, uključujući i pitanja sukcesije te da nastavi s naporima usmjerenim prema pomirenju građana u regiji.

Vijeće SP-a je zabilježilo kako Hrvatska ima funkcionirajuće tržišno gospodarstvo koje bi se u srednjoročnom razdoblju trebalo moći nositi s pritiskom konkurencije i tržišnim snagama u Uniji. Vijeće SP-a Hrvatsku je pozvalo da odlučno ustraje u provedbi programa reformi s ciljem smanjenja strukturnih slabosti i poboljšanja konkurentnosti. Pozdravljajući snažnu opredijeljenost Vlade fiskalnoj konsolidaciji, Vijeće SP-a je naglasilo važnost provedbe odgovarajućih ekonomskih mjera koje su odraz jasne i sveobuhvatne strategije gospodarskih i strukturnih reformi, što će biti bitno da se osigura održivost javnih financija, uključujući i u srednjoročnom razdoblju.

Vijeće SP-a zabilježilo je kako je Hrvatska dosegnula znatan stupanj usklađenosti s pravnom stečevinom te ostvaruje napredak u ispunjavanju obveza i zahtjeva koji proizlaze iz pristupnih pregovora. U većini područja pravne stečevine pripreme za članstvo uznapredovale su. Vijeće SP-a pozvalo je Hrvatsku na rješavanje pitanja navedenih u Izvješću Komisije o praćenju priprema za pristupanje Hrvatske EU od 24. travnja, a posebno u području politike tržišnog natjecanja, pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti. Zabilježilo je kako je Hrvatska postigla dobru razinu usklađenosti te bi se trebala posvetiti rješavanju ograničenog broja otvorenih pitanja u poglavljima kao što su sloboda kretanja roba, sloboda kretanje kapitala, javna nabava, informacijsko društvo i mediji, prometna politika, energetika i oporezivanje. Vijeće SP-a također je zabilježilo kako je Hrvatska u drugim poglavljima općenito postigla dobru razinu usklađenosti; istovremeno još su uvijek potrebni napori u područjima prava poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, ribarstva, regionalne politike i koordinacije strukturnih instrumenata, okoliša i klimatskih promjena te carinske unije.

Vijeće SP-a preispitalo je provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koja je u uglavnom nastavljena bez većih teškoća, pritom bilježeći kako određena pitanja još zahtijevaju pažnju. Vijeće SP-a pozdravilo je što je Hrvatska nastavila sudjelovati u programima EU-a, te je analiziralo status realizacije financijske suradnje, posebice u provedbi Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Naposljetku, Vijeće SP-a razmijenilo je stajališta o nedavnim zbivanjima u regiji zapadnog Balkana.



Priopćenja