Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u utorak, 3. travnja 2012. godine, veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Edwina Loughlina

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, s uvjerenjem u njihovo daljnje jačanje ulaskom Hrvatske u Europsku uniju

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, s uvjerenjem u njihovo daljnje jačanje ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Također je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom savezničkom suradnjom u okviru NATO-a.

Vezano uz mogućnosti unaprjeđenja gospodarske suradnje veleposlanik Loughlin istaknuo je postojanje interesa kanadskih gospodarstvenika za ulaganjima u Republici Hrvatskoj, posebice u području energetike i turizma. U tom kontekstu ministrica Pusić kazala je kako hrvatska Vlada poduzima konkretne mjere za stvaranje pozitivne investicijske klime, a na tragu toga nedavno je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan sastanak na kojem su razmotrene mogućnosti otklanjanja eventualnih poteškoća prepreka inozemnim ulaganjima u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanika Loughlina upoznala je i s temama ovogodišnjeg Croatia Summita, koji će biti fokusiran na prenošenje hrvatskih iskustava iz pristupnih procesa u postkonfliktnoj institucionalnoj izgradnji. U tom smislu izrazila je očekivanje u dolazak kanadskog ministra vanjskih poslova Johna Bairda kojem je već uputila poziv.

Tijekom susreta sugovornici su izrazili zadovoljstvo provedbom Memoranduma o mobilnosti mladih, potpisanog od strane hrvatske i kanadske vlade, a kojim se mlađim osobama iz Hrvatska omogućava boravak do godine dana, a iznimno do dvije, u Kanadi radi stjecanja radnog iskustva i obrazovanja. U svjetlu pogrešnih javnih interpretacija ministrica Pusić i veleposlanik Loughlin istaknuli su kako se boravak temeljem Memoranduma ne smije zloupotrebljavati u svrhu nelegalnog useljavanja u Kanadu.



Priopćenja