Ministrica Pusić: sama kandidatura je prilika za veću vidljivost Hrvatske

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na današnjoj je konferenciji za medije izvijestila...

 

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na današnjoj je konferenciji za medije izvijestila da je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku da je kandidira za sljedeću glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.
Opća skupština Ujedinjenih naroda 11. rujna o.g. trebala bi usvojiti rezoluciju kojom će se definirati postupak izbora sljedećeg glavnog tajnika organizacije koji će se donekle razlikovati od onoga što je bilo do sada i biti transparentniji, a kandidati bi se Općoj skupštini osobno predstavili, istaknula je ministrica Pusić. Države članice biti će pozvane da kandidature podnesu do studenoga, dok bi se razgovori s kandidatima obavili do prosinca ove godine, a konačna odluka o imenovanju novog glavnog tajnika biti će donesena za godinu dana, rekla je ministrica Pusić.
Sudeći prema neformalnom pristanku stalnih članica Vijeća sigurnosti, za sljedećeg glavnog tajnika vjerojatno će se prvi put tražiti kandidat ili kandidatkinja iz skupine zemalja istočne Europe, kojoj bi to bio prvi predstavnik na tome položaju, naglasila je ministrica. Hrvatska nikada dosad nije imala kandidata za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i sama činjenica isticanja kandidature nipošto ne jamči hrvatskome kandidatu uspjeh, kazala je i istaknula da Hrvatska kao zemlja isticanjem kandidature dobiva priliku predstaviti se svijetu i dobiti mnogo veću vidljivost. Već je samo sudjelovanje hrvatske kandidatkinje za Hrvatsku stoga veliki plus, rekla je ministrica, a mogući izbor zaista bi bio značajno postignuće.
„Očekujem važnu i korisnu podršku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja mi je u dva navrata kazala da bi za Hrvatsku bilo vrlo dobro da ima kandidata“, rekla je ministrica Pusić, dodavši da podršku „naročito očekuje za vrijeme boravka predsjednice Grabar-Kitarović na otvaranju Opće skupštine u New Yorku koncem ovog i početkom sljedećeg mjeseca, kada će imati prilike razgovarati s cijelim nizom stranih državnika i predsjednika koji će tamo biti prisutni."

 

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić:

Preuzimanje

Pitanja i odgovori:

Preuzimanje



Priopćenja