NJ.E. Vesna Batisić Kos predala je 2. rujna 2015. godine vjerodajnice g. Robertu Azevêdu, glavnom direktoru Svjetske trgovinske organizacije.


NJ.E. Vesna Batisić Kos predala je 2. rujna 2015. godine  vjerodajnice g. Robertu Azevêdu, glavnom direktoru Svjetske trgovinske organizacije.

U vrlo je srdačnom razgovoru g Azevêdo istaknuo da WTO može biti zadovoljan Bali paketom i Sporazumom o olakšavanju trgovine (TFA) te usuglašavanjem Sporazuma o trgovini u području informacijskih tehnologija (ITA). Podsjetio je na prisutnu frustracija radi nepostojanja Post Bali radnog programa što je objasnio  gospodarskim uvjetima, političkom situacijom i nedostatkom zajedničke vizije u zemljama članicama te izrazio nadu da će se države u budućnosti više angažirati na njegovu usuglašavanju.  Naglasio je da u radu Organizacije sudjeluju eksperti ali da su veleposlanici  oni koji daju političku važnost i skrbe o horizontalnosti djelovanja.

Veleposlanica Batistić Kos naglasila je da  rad WTO-a  ima važnu ulogu u olakšavanju svjetske trgovine te na taj način u osiguravanju jednakosti  čime izravno doprinosi provedbi  UN milenijskih ciljeva razvoja.

G Azevêdo je iznio svoj stav o nedovoljnoj koordiniranosti djelovanja multilateralnih organizacija , čak i u gospodarskim pitanjima te izvijestio da će ove godine, iznimno,  sudjelovati u radu UN-ove Opće skupštine. Veleposlanica RH je izrazila nadu da će trenutačni globalni izazovi, uključujući izbjegličke krize, iznjedriti donošenje značajnih koordiniranih odluka i u području gospodarstva budući da se od gospodarstva očekuje osiguravanje osnovnih standarda za životne potrebe ljudi, a što omogućava državama provedbu poštivanja individualnih prava građana.

Glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije zanimao se za percepciju građana RH o njezinu ulasku u EU i stanju našeg gospodarstva. Izrazio je nadu da će WTO  doprinijeti rastu gospodarstva u EU državama te time i u Hrvatskoj.



Ostale vijesti