Ministrica Pusić: Olujom smo omogućili teritorijalno jedinstvo zemlje

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako je situacija s Iranom još uvijek problematična, ali s određenim pomacima uvjetno razriješena zbog sporazuma koji je postignut nakon mnogo godina...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako je situacija s Iranom još uvijek problematična, ali s određenim pomacima uvjetno razriješena zbog sporazuma koji je postignut  nakon mnogo godina. Ministrica Pusić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove, naglasila je da se za Iran radi o probnom razdoblju do siječnja sljedeće godine jer  sankcije protiv te zemlje nisu ukinute, već suspendirane, kako bi se vidjelo funkcionira li provedba dogovora o kontroli korištenja nuklearne energije i istraživanja u Iranu i suradnji sa zemljama koje su pregovarale. „EU je odigrala veliku ulogu, posebno bivša i sadašnja Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Ashton i Mogherini, ali važno je spomenuti i  članice kao što su Velika Britanija, Njemačka i Francuska koje su sudjelovale u pregovorima“, rekla je ministrica. Podsjetila je da se rezultati pregovora još moraju potvrđiti u američkom Kongresu, no što se Europe tiče, oni su univerzalno pozitivni i za Hrvatsku, koja je geografski blizu. Stara geopolitika, koja je u velikoj mjeri bila na djelu u odnosima s Iranom, bila je vrlo opasna jer se u odnosima s Iranom spominjala i mogućnost ratnog sukoba. To je, rekla je hrvatska šefica diplomacije, za Europu vrlo opasno i neprihvatljivo i zbog toga je ovaj sporazum pozitivna stvar. Istovremeno, upozorila je, treba raditi sa zemljama u regiji – u prvom redu s državama u Perzijskom zaljevu i sa Saudijskom Arabijom, koje su uznemirene razvojem događaja. I Izrael je jedna od zemalja koje su se u ovom slučaju našle na strani zemalja Perzijskog zaljeva i Saudijske Arabije koje su se protivile ovome sporazumu, međutim države članice EU-a vjeruju da će se u sljedećih šest mjeseci pokazati u kojoj mjeri je to otklanjanje nuklearne opasnosti, opasnosti rata doprinijelo postepenom stabiliziranju regije i pretvaranju Irana iz protivnika u partnera – rekla je ministrica.

Druga tema bila je Libija, odnosno rezultati rada posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda u Libiji, Bernandina Leóna. Ministrica je u ovom kontekstu izjavila kako je postignut određeni stupanj dogovora s različitim stranama u Libiji, kao i da je došlo do promjene pristupa pa su, osim s pojedinim pretendentima na poziciju vlade u Libiji, započeti i razgovori s lokalnim vlastima, odnosno ljudima koji imaju legitimitet u manjim sredinama. Ipak, istaknula je, još uvijek nije postignut dogovor protiv krijumčara ljudima koji rade s libijskih obala, no ide se u tom pravcu, budući da se na sastanku, na kojem je sudjelovao povjerenik León, govorilo i o mogućnostima sankcija protiv pojedinaca koji narušavaju mogućnost dogovora.

Ministri su održali sastanak i s čelnicima Tunisa, a ministrica Pusić ističe da je Tunis zemlja u kojoj je započelo „arapsko proljeće“ i za koju se smatra da je potencijalna točka stabilnosti Južnog Mediterana, no u kojoj su se dogodila dva velika teroristička napada na turiste, što je dramatično utjecalo na turizam, jednu od najvažnijih industrija  u toj zemlji. Razgovaralo se o suradnji Tunisa i EU-a, kao i o mogućnostima potpisivanja sveobuhvatnog ugovora o slobodnoj trgovini, kako bi se toj zemlji pomoglo kroz eventualno povećanje kvota za izvoz poljoprivrednih proizvoda na europsko tržište.

Vezano za komentare oko predstojeće proslave akcije Oluja, ministrica je ponovila da je to proslava koja konačno dobiva primjeren oblik svečanosti u glavnom gradu. Kako je najavila, ona će se s vremenom etablirati pa, istaknula je, nema potrebe za panikom ni za vraćanjem na politiku iz devedesetih, koje zazivaju neki komentari. „Politika koja je korisna za Hrvatsku ne koristi tu retoriku jer je Hrvatska danas u sasvim drugoj poziciji. To je proslava na kojoj mi ne slavimo nesreću i tragediju kroz koju su neki ljudi prošli, kao što je to uvijek u ratu, već slavimo teritorijalno ujedinjenje Hrvatske i konačan završetak ratnih sukoba na teritoriju Hrvatske“, zaključila je ministrica, napominjući kako svi dobronamjerni to razumiju kao pozitivnu stvar. Ponovila je kako se u Hrvatskoj ratovalo na našem teritoriju te da smo napadnuti od agresora koji se predstavljao kao JNA, a zapravo je bio vojska kojom je upravljao Slobodan Milošević. Tom smo akcijom, rekla je ministrica, omogućili teritorijalno jedinstvo zemlje. To je ono što slavimo i što bi svaka zemlja slavila i čemu bi odala poštovanje.

 

Preuzimanje

 

 

 

 

 

 

 



Priopćenja