Ministrica Pusić o izjavi srpskog premijera Vučića o Oluji

Komentar prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić...

Komentar prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić:

 

Preuzimanje

/Transkript/
 
„Novinar: Predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić najavljuje kako će proglasiti trodnevni dan žalosti vezano za operaciju Oluja. Također je rekao da dok Hrvatska slavi taj dan, oni su u tuzi. Kako komentirate njegovu izjavu, kao i to da su najavili da će paliti svijeće na graničnom prijelazu Rača?
 
Ministrica Pusić: Ne razumijem njegovu izjavu zato što mislim da je prirodno da svaka zemlja, pa tako i Hrvatska, slavi činjenicu da je to godišnjica teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića, i paravojnih jedinica.
 
Dakle, to je ono što mi slavimo. Ne slavimo nikakve individualne tragedije pojedinaca, koje nažalost u svim ratovima postoje. I zato poručujem da je jako važno ne započinjati ratove jer kad jednom započinješ rat, strada puno ljudi. Dakle, ono što Hrvatska slavi jest oslobađanje od okupacije i ujedinjenje zemlje, a ne stradanje bilo koga, koje se s jedne strane zapravo protezalo kroz sve godine rata u Hrvatskoj, gdje je stradalo mnogo ljudi iz Hrvatske, hrvatskih građana i mnogo Hrvata. Ne slavi se niti stradanje hrvatskih građana Srba koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske i koji se, nasreću, moram reći, danas vraćaju svojevoljno i procjenjuju da im je tu naprosto bolji život. Dobrodošli su, to je njihova zemlja.
 
Dakle, Hrvatska ne slavi ničije stradanje. Slavi oslobađanje same sebe od tuđe okupacije i u tome očekujemo ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike zbog toga što ne vidim koja bi to politika mogla tvrditi da je dan tuge onaj dan u kojemu se jedna zemlja oslobodila od strane okupacije i činjenice da je bila razlomljena napola do te operacije. Dakle, to je moj komentar i jasna poruka i mislim da je sada već možda dosta upotrebljavanja ratova iz devedesetih za pokušaje političke promocije danas.
 
Zaista, ako smo nešto postigli, trebali bismo postići to da smo u stanju svi se okrenuti nečemu što nas čeka sutra. To je ono za što odgovaraju današnji političari, a ovo što se događa u zadnje vrijeme je kontraproduktivno za odnose u regiji i kontraproduktivno sa stanovišta normalizacije odnosa između zemalja i mislim da na neki način unazađuje odnose koje smo već uspjeli razviti.
 
Novinar: Slovenska delegacija je otkazala dolazak na vojnu paradu. Smatrate li možda da to isto možda jednim dijelom ima veze sa srbijanskim premijerom?
 
Ministrica Pusić: Ne mislim da ima veze bilo s čime. Ja mislim da vojnu paradu treba organizirati Hrvatska sa svojim postrojbama. Mi nikada dosad nismo to radili u glavnom gradu naprosto kao hommage i ljudima koji su oslobodili Hrvatsku i činjenici da smo tada normalizirali zemlju s kasnijim dodatkom mirne reintegracije istočne Slavonije te da smo zapravo teritorijalno ujedinili zemlju. Svatko treba iskazati poštovanje prema tome, kao što svatko treba iskazati poštovanje prema svakoj žrtvi, bez obzira na to kako je i na koji način došlo do toga.“

 

 



Priopćenja