Šira suradnja Hrvatske i Regije Iračkog Kurdistana

„Ovaj sastanak iskoristili smo za nastavak suradnje koja je započela prilikom našeg svibanjskog posjeta Bagdadu i Erbilu“ – izjavila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić...

„Ovaj sastanak iskoristili smo za nastavak suradnje koja je započela prilikom našeg svibanjskog posjeta Bagdadu i Erbilu“ – izjavila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, nakon današnjeg posjeta ministra vanjskih poslova Regije Iračkog Kurdistana, Mustafe Falaha Bakira. Hrvatske tvrtke pokazuju interes za suradnju s Regijom Iračkog Kurdistana, rekla je ministrica, podsjetivši kako je Hrvatska dio antiterorističke koalicije te da je donesena odluka o pomoći hrvatskih snaga pešmergama. 50 000 dolara humanitarne pomoći Kurdistanu je preko UNHCR-a poslano prošle godine, a još će toliko biti poslano sljedeći tjedan, nakon što odluku odobri Vlada na svojoj sjednici.
„Osim suradnje na humanitarnom planu i na području obrane, nadamo se da će se stvoriti osnove za gospodarsku  i institucionalnu, kao i suradnju na području obrazovanja te kulture.“ - naglasila je ministrica Pusić.
Ministar vanjskih poslova Regije Iračkog Kurdistana je, zahvalivši na vojnoj i humanitarnoj pomoći, naglasio kako postoji mogućnost suradnje s Hrvatskom i na brojnim drugim područjima.  Istaknuo je kako je Kurdistan suočen s brutalnim neprijateljem ISIL-om na svojim granicama te kako se, zbog izbjegličkog iskustva koje ima stanovništvo ove regije, otvaraju njene granice ljudima s istom sudbinom.  „Želimo nastaviti borbu s ISIL-om, ali za to nam je potrebna pomoć međunarodne zajednice“ -  rekao je ministar Bakir.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić:

preuzimanje

Izjava ministra vanjskih poslova regije Irački Kurdistan Mustafe Falaha Bekira:

preuzimanje

Pitanja i odgovori:

preuzimanje

 



Priopćenja