Ministrica Pusić: Nemoguće je donijeti odluku temeljem kontaminiranog predmeta

Iako dio domaće, slovenske i međunarodne javnosti smatra da je temeljni problem u novonastaloj situaciji kompromitacija slovenskoga arbitra te da je problem riješen njegovom ostavkom i zamjenom drugim arbitrom, hrvatska je glavna primjedba...

Iako dio domaće, slovenske i međunarodne javnosti smatra da je temeljni problem u novonastaloj situaciji kompromitacija slovenskoga arbitra te da je problem riješen njegovom ostavkom i zamjenom drugim arbitrom, hrvatska je glavna primjedba to što je cijeli predmet na osnovu kojeg bi arbitri trebali donijeti odluku kontaminiran činjenicom da je slovenski arbitar dodavao dokumente u spis nakon što je arbitražni sud započeo svoju raspravu i razmatranje slučaja, rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić nakon održanog brifinga za članove diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj. To nije samo protivno definiranim pravilima za ovaj postupak nego i omogućuje da se naknadno nešto doda u dokumentaciju, kazala je ministrica i dodala da je poslije takvih postupaka nemoguće ustanoviti koji su to dokumenti podneseni zakonito, a koji nakon početka rasprave. „Hrvatska smatra da je nemoguće donijeti odluku temeljem kontaminiranog predmeta“, rekla je ministrica.

„Hrvatska i dalje smatra da treba riješiti pitanje granice s Slovenijom i da između dvije države postoji interes da se nađe nekakav oblik rješenja“, kazala je ministrica i dodala da je Hrvatska željela riješiti spor sa Slovenijom putem arbitraže te da je država u proces uložila mnogo vremena, ljudi i sredstava. „Smatramo da je ponašanje slovenskog arbitra i agentice nanijelo štetu i nama i slovenskoj strani“, zaključila je ministrica.

Brifing za članove diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj održan je kako bi ih se informiralo o najnovijim okolnostima vezanim uz arbitražni postupak između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Na sastanku su sudjelovali i Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog abora i Jadranka Kosor, saborska zastupnica (predsjednica Vlade RH 2009-2011).       

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić

preuzimanje



Priopćenja