MVEP uputio diplomatsku notu slovenskoj vladi

(HINA) - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je u četvrtak diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma...

(HINA) - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je u četvrtak diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.
 
"Republika Hrvatska je danas notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma o arbitraži od strane Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora", priopćilo je ministarstvo.
 
"U svojoj notifikaciji Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni. Republika Hrvatska je ujedno obavijestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primjenom Sporazum o arbitraži, te da je o svojoj notifikaciju obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je depozitar Sporazuma o arbitraži", dodaje MVEP.
 
Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Pritom je zadužila MVEP da u ime vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi.
 
Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor koji je odluku donio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.



Priopćenja