Ministrica Pusić na godišnjem sastanku veleposlanika RACVIAC-a

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjetila je danas središte za međunarodnu sigurnosnu suradnju RACVIAC...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjetila je danas središte za međunarodnu sigurnosnu suradnju RACVIAC, u Rakitju, na kojem je održan i godišnji sastanak veleposlanika.

Ministrica je istaknula da je RACVIAC korisna platforma za razmjenu mišljenja i razvijanje stabilnosti i sigurnosti u regiji, dok je direktor RACVIAC-a veleposlanik Branimir Mandić istaknuo kako središte, koje dogodine obilježava petnaestu obljetnicu djelovanja, ima nove perspektive.

U radu skupa  sudjelovali su veleposlanici i vojni izaslanici dvadeset i devet zemalja koje sudjeluju ili podupiru rad ovoga regionalnog središta.

Nakon predavanja, ministrica je dala izjave medijima. Kako prenosi Hina, pismo ruskoga predsjednika Vladimira Putina europskim čelnicima o mogućnosti prekida isporuke ruskog plina Europi poziv je na razgovor o pružanju financijske pomoći Ukrajini, o čemu EU već dugo raspravlja, ocijenila je hrvatska ministrica. "Stvaranje fonda za pomoć Ukrajini je tema o kojoj Europska unija razgovara od početka ukrajinske krize, a novost je da je Ruska Federacija spremna o tome razgovarati", kazala je. Putin je u četvrtak poslao pismo europskim čelnicima zaprijetivši obustavom dostave plina Ukrajini ako ona ne plati svoje goleme dugove, čime bi se ugrozila distribucija plina zemljama EU-a. Glas Rusije objavio je da je Putinovo pismo otišlo na adrese čelnika Hrvatske, Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Turske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Bugarske i Moldavije.  "U pismu se kaže da Ruska Federacija ne može sama snositi posljedice niže cijene plina, odnosno 'de facto' kreditiranje Ukrajine što se plina tiče", rekla je ministrica o sadržaju pisma.

Rusija "očekuje i od drugih zemalja, osobito onih koji su u tom pogledu direktno zainteresirane, određenu pomoć, suradnju i razgovor", rekla je Pusić, dodavši kako se "radi se o pozivu na zajedničko rješavanje tog problema". Pismo je upućeno zemljama koje ovise o ruskom plinu. Neke neke od njih jesu, a neke nisu članice Europske unije. "Postoji inicijativa da zemlje kojima je to pismo upućeno, a članice su Europske unije odgovore zajedničkim pismom. O tome će se raspravljati na Vijeću ministara vanjskih poslova u Luksemburgu u ponedjeljak", najavila je.

 

Govor ministrice Pusić

Izjave ministrice Pusić nakon predavanja

 

 



Priopćenja