Ministrica Pusić: Kriza u Ukrajini vraća važnost OESS-u

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje 4. i 5. prosinca na sastanku Ministarskom vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Baselu...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje 4. i 5. prosinca na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Baselu.

Ministrica Pusić je zahvalila Švicarskoj na odlično organiziranom predsjedanju OESS-om te istaknula da Srbija, koja će predsjedati OESS-om u 2015. godini, pred sobom ima odličan primjer kako se jedna organizacija, koja je već polako izgledala uspavano, ponovno vraća u središte događanja i dobiva vrlo važnu ulogu. "Švicarska, koja nije očekivala da će predsjedati OESS-om u razdoblju koje će imati tako dramatične događaje kao što je konflikt niskog intenziteta u Ukrajini, ujedno je postavila i visoke standarde predsjedanja" rekla je ministrica Pusić i dodala da se sadašnja situacija u području djelovanja OESS-a nije ni mogla naslutiti u vrijeme kad su se Švicarska i Srbija kandidirale za podjelu predsjedanja. "Obzirom da OESS predstavlja jedan od rijetkih foruma gdje za stolom sjede Rusija, zemlje Zapada, EU i Srednje Azije, vrlo je važno održati postignutu razinu visokih standarda predsjedanja" rekla je ministrica Pusić i istaknula da Srbija, ako u sljedećoj godini uspije zadržati one standarde i onaj pristup problemu koji je započeo tijekom Švicarskog predsjedanja i koji je još uvijek na stolu, ima šansu da se tijekom predsjedanja afirmira, ali da afirmira i samu regiju. U tome bi im, osim trojke OESS-a (bivši, trenutni i budući predsjedavajući), trebao pomoći i izneseni prijedlog, za koji čini se postoji podosta podrške, da se osnuje jedna vrsta "savjeta mudraca" tj. grupa ljudi koji bi OESS-u pomogli da se postavi u ovoj zahtjevnoj ulozi koju je kroz pogoršanje odnose između Rusije i Zapada dobio, rekla je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić je zajedno s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Srbije, potpisala Amandman na Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja (Amendments to the Agreement on Sub-Regional Arms Control, Dayton Article IV, Annex 1-B). Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja dio je Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonskog sporazuma), a potpisan je u Firenci, 14.06.1996. godine.

Izjavu ministrice Vesne Pusić poslušajte ovdje:

Video (Save as...)



Priopćenja