Počeo ministarski sastanak OESS-a u Baselu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje 4. i 5. prosinca na ministarskom sastanku OESS-a u Baselu...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje 4. i 5. prosinca na ministarskom sastanku OESS-a u Baselu. Sastanak je započeo radnom večerom u srijedu 3. prosinca na kojem se razgovaralo o ulozi OESS-a u krizi u i oko Ukrajine te kako dalje.

Upravo je započelo službeno otvaranje sastanka nakon čega slijedi plenarna sjednica pod nazivom "Addressing the Crisis od European Security, the Way Forward" na kojem će govoriti i ministrica Pusić. Ona će zajedno s kolegama ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Srbije, potpisati Amandman na Sporazum k subregionalnoj kontroli naoružanja (Ownership Ceremony Dayton Article IV, Annex 1-B).

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja dio je Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonskog sporazuma), a potpisan je u Firenci, 14.06.1996. godine.

Provedba se odvija kroz sastanke Komisije za provedbu na političkoj razini te na stručnoj razini. Sporazum predstavlja primjer uspješnog prevladavanja poslijeratnog nepovjerenja, a to su iskustva koja se mogu prenositi i drugim zemljama i regijama koje prolaze kroz post-konfliktno razdoblje. Uspjeh ovog sporazuma je i smanjenje naoružanja te doprinos u procesu izgradnje sigurnosti, stabilnosti, transparentnosti i povjerenja na ovom području.

Video (Save as...)



Priopćenja