Ministrica Pusić: EU može i mora pronaći rješenje za smirivanje situacije u Ukrajini

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu na kojem se osim situacije u Iraku i na Bliskom istoku najviše razgovaralo o situaciji u Ukrajini nakon obaranja malezijskog zrakoplova i pogibije 298 putnika.

Ministrica Pusić je nakon sastanka izjavila da je ministar vanjskih poslova Nizozemske, zemlje čijih je državljana najviše poginulo u obaranju zrakoplova, izvijestio o dramatičnoj situaciji neposredno nakon rušenja zrakoplova, o pljačkanju tijela poginulih i o nespremnosti da se to spriječi, te da za takvo ponašanje Nizozemska odgovornim smatra Rusiju. Govorili su i ministri UK, Belgije i Njemačke, država članica EU čiji su državljani poginuli prilikom obaranja zrakoplova, te su oni također kritizirali Rusiju zbog nedovoljno brze intervencije u sprječavanju pljačke posmrtnih ostataka poginulih i osiguravanju pristupa, te su istovremeno hvalili spremnost na suradnju Ukrajinskih vlasti.

Sada je prva zadaća dopremiti posmrtne ostatke svih stradalih u Nizozemsku, zatim osigurati neovisnu istragu i nakon toga kazniti odgovorne, a Hrvatska je podržala prijedlog da neovisnu istragu vode nizozemski stručnjaci rekla je ministrica Pusić i istaknula da je takva solucija, u datim okolnostima i obzirom na vjerodostojnost nizozemskih institucija, najpouzdanija. Države članice , u sljedeća dva dana, moraju dostaviti prijedloge na osnovu kojih će Vijeće proširiti listu osoba i tvrtki koje će biti pod sankcijama, a Komisija će do kraja srpnja pripremiti prijedlog područja i djelatnosti mogućih gospodarskih sankcija.

Ministri su raspravljali i o embargu na uvoz oružja ali nije definitivno odlučeno u kojoj će se formi isti navesti u zaključcima Vijeća rekla je ministrica Pusić i dodala da za sada nema potrebe sazivati izvanredni summit Europskog vijeća na kojem bi se potvrdilo uvođenje trećeg stupa odnosno gospodarskih sankcija jer je EV ograničavajući neke financijske transakcije s Rusijom već napravilo korak ka uvođenju gospodarskih sankcija.

Na izjave nekih dužnosnika da zaključci Vijeća neće zastrašiti ruskog predsjednika ministrica Pusić je rekla da je rušenje zrakoplova prestrašilo predsjednika Putina iz razloga jer je to nešto što Rusija nije planirala, a drastično utječe na njihovu poziciju. Isto je i rezultat nedovoljnog vođenja računa o tome kome ide oružje. Dodaje da je reakcija EU na situaciju u Ukrajini drastična na način na koji se gospodarski odnosi dovode u pitanje kao nikad do sada. EU mora i želi naći rješenje koje će na kraju smiriti situaciju u Ukrajini, a poanta nije da se jedni osvećuju drugima već netko mora stati na loptu i reći dosta i pronaći rješenje, rekla je ministrica Pusić i istaknula da se u ovom slučaju to očekuje od EU i da je EU ta koja to može i mora napraviti.

 

Izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić nakon završetka sastanka Vijeća za vanjske poslove poslušajte ovdje:


preuzimanje



Priopćenja