Ministrica na neformalnom ministarskom sastanku zemalja SEECP-a, te skupovima na temu vjerske tolerancije, ukidanja smrtne kazne

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u četvrtak, 27. rujna 2012. u okviru Opće skupštine UN-a, na neformalnom ministarskom sastanku zemalja SEECP-a (Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi), te na skupovima na temu vjerske tolerancije i ukidanja smrtne kazne.

Ministrica Vesna Pusić sudjelovala je na sastanku "Civilno društvo i obrazovanje na području ljudskih prava kao sredstva za promoviranje vjerske tolerancije" u organizaciji ministara vanjskih poslova Italije i Indonezije, Giulia Terzija i R.M. Martyja M. Natalegawae. Svrha ove inicijative je promicanje vjerske snošljivosti i obrane prava na slobodu vjere i uvjerenja te zaštita vjerskih manjina, a glavni cilj je podrška programima organizacija civilnog društva koji se bave ljudskim pravima.

Ministrica Pusić izrazila je podršku ovoj inicijativi dodajući kako vjerske tenzije igraju veliku ulogu u brojnim konfliktima širom svijeta, a vrlo često se koriste među političkim oponentima kao sredstvo širenja mržnje i netolerancije. Tolerancija, nediskriminacija, puno poštivanje slobode izražavanja najbolji su način jačanja vjerske tolerancije i borba protiv ograničavanja vjerskih sloboda, naglasila je ministrica. Obrazovanje na području ljudskih prava i njegova uloga u našim društvima je ključna, kazala je ministrica Pusić te dodala kako je Hrvatska nedavno u nastavne programe uvela obrazovanje o civilnom društvu koje kombinira obrazovanje o ljudskim pravima ali i proaktivnu participaciju u procesu donošenja odluka u društvu. Dodala je također kako je suradnja između države, vjerskih zajednica i civilnog društva ključna u promoviranju zajedničkih vrijednosti.

Ministrica Pusić je u četvrtak sudjelovala i na sastanku na ministarskoj razini na temu "Smrtna kazna: od moratorija do ukidanja", u organizaciji Francuske i Benina koje pozivaju države članice UN-a da razmotre pitanje moratorija na smrtnu kaznu i poduzimanje koraka ka njenom konačnom ukidanju. Inače, Hrvatska je od 2007. godine jedna od glavnih ko-sponzora i jedna od inicijalnih država autora prve rezolucije o moratoriju na smrtnu kaznu. Ministrica je naglasila kako Hrvatska snažno podržava ukidanje smrtne kazne što je u skladu i s našim zakonskim aktima, te dodala kako se protivimo takvoj kazni u svim slučajevima i svim okolnostima. "Vjerujemo kako je ukidanje smrtne kazne vrlo važno kako bi se zaštitilo ljudsko dostojanstvo i kako bi se zaštitila ljudska prava", rekla je ministrica, dodajući kako nas "iskustvo uči da smrtna kazna ne znači prevenciju kriminalnih djela niti donosi pravdu njihovim žrtvama".

Četvrtog dana boravka u New Yorku na Općoj skupštini UN-a, ministrica Pusić sudjelovala je i na neformalnom ministarskom sastanku SEECP-a (Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi), zajedno s makedonskim ministrom vanjskih poslova Poposkim, turskim ministrom vanjskih poslova Davutogluom, rumunjskim Corleanuom, slovenskim Erjavcem, crnogorskim Kaluđerovićem, bugarskim Mladenovim, ministrom vanjskih poslova BiH Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova Albanije Panaritijem te predstavnicima Grčke i Moldove kao i s Hidom Biščevićem, glavnim tajnikom Vijeća za regionalnu suradnju. Svi sudionici sastanka izrazili su podršku europskim perspektivama zemljama regije, te kazali kako je stabilnost ključna za prosperitet jugoistočne Europe. Ministrica Pusić naglasila je kako je važna međusobna podrška zemalja ove regije "ne zato što smo velikodušni nego zato što je to naš prirodni interes". "Hrvatska iz vlastitog iskustva dugogodišnjeg pregovaranja zna da je proces pregovora najvažniji zbog izgradnje institucija države, a tek onda radi članstva u EU", rekla je ministrica. Makedonski ministar vanjskih poslova Poposki, čija je zemlja preuzela predsjedanje SEECP-om, predstavio je plan i program godišnjeg predsjedanja.
 



Priopćenja