Ministrica Pusić sastala se s ministrima Čilea i Kuvajta

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je u četvrtak, 27. rujna 2012., bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova Čilea i Kuvajta te sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice.

"Hrvati su toliko napravili za Čile i toliko su dobra i snažna zajednica da osjećamo bliskost s Hrvatskom iako smo zemljopisno udaljeni", rekao je Alfredo Moreno Charme, čileanski ministar vanjskih poslova pozdravljajući hrvatsku ministricu. Naglasio je također kako je Čile spreman surađivati na svim područjima s Hrvatskom, ali i biti svojevrstan ulaz hrvatskim proizvodima na tržište Pacifičkog saveza. Ministrica Pusić upoznala ga je s hrvatskim pregovorima, te što je taj proces značio za sazrijevanje društva, kao i s aktualnim stanjem u procesu ratifikacije ugovora. Ministri su se složili kako Hrvatska i Čile imaju dobre mogućnosti sklapanja strateškog partnerstva na područjima od obostranog interesa kao što su energetika, turizam ili visoko obrazovanje. Inače, Čile će biti domaćin summita EU - Latinska Amerika u siječnju iduće godine.

Istog dana ministrica Pusić susrela se i s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Kuvajta, šeikom Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabahom. Ministri su istaknuli kako postoje mogućnosti za suradnju na području energetike, turizma i transporta, što u budućnosti otvara mogućnost i otvaranja rezidentnih diplomatskih predstavništava u obje zemlje.

Minstrica se, na marginama Opće skupštine UN-a, susrela i s Philipom Reekerom, zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice, s kojim je razgovarala o stanju u regiji, pri čemu se oboje sugovornika složilo kako je europska perspektiva za sve zemlje regije ključna za njenu stabilnost.



Priopćenja