Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je na Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) u Plovdivu, Bugarska

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovala je 13. i 14. rujna 2007. godine u Plovdivu (Bugarska) na Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP). Na sastanku su pored ministara vanjskih poslova SEECP-a sudjelovali predstavnici Europske komisije, predstavnici Portugala i Slovenije kao trenutnog i budućeg predsjedavajućeg EU, Hido Biščević, državni tajnik za politička pitanja, u svojstvu imenovanog glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) te dr. Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti

Sudionici su razmotrili stanje u jugoistočnoj Europi te naglasili važnost postizanja dogovora o rješenju statusa Kosova. U tom kontekstu, ministrica Grabar-Kitarović je istaknula iznimnu važnost sadašnje etape izravnih pregovora i djelovanja trojnog posredništva SAD – EU – Rusija, te pozvala na odmjeren i realističan pristup, uz zadržavanje konstruktivnih odnosa i suglasja na međunarodnoj sceni, osobito unutar EU. Sudionici sastanka također su naglasili značaj koji zemlje regije pridaju važnosti jedinstvenog stajališta EU. Ministrica je također ponudila za raspravu i inicijativu o osnivanju Regionalnog centra za suzbijanje šumskih požara.

Sudionici sastanka raspravljali su o poduzetim i budućim koracima oko uspostave Vijeća za regionalnu suradnju, a o čemu su izvijestili glavni tajnik Hido Biščević i dr. Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti. Izraženo je zadovoljstvo ostvarenom dinamikom oko uspostave Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) te je pružena podrška daljnjim koracima kako bi se RCC uspostavio i počeo djelovati u Sarajevu do veljače 2008. godine.

Kao važan preduvjet za uspostavu Tajništva RCC-a ministri su potpisali Sporazum s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine o aranžmanima zemlje domaćina za Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju.

U završnom dijelu sastanka Bugarska je izvijestila o planiranim sastancima i aktivnostima u sklopu bugarskog predsjedanja SEECP-om do svibnja 2008. godine.



Priopćenja