Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila u oproštajne posjete veleposlanike Republike Albanije, Ukrajine, Savezne Republike Njemačke i Kraljevine Nizozemske

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak, 18. srpnja 2006. godine, u oproštajne posjete veleposlanika Republike Albanije Arbena Cicija, Ukrajine Vyctora Kyryka, Savezne Republike Njemačke Jürgena Alfreda Staksa i Kraljevine Nizozemske Lionela Strengharta Veera

Pri susretu s veleposlanikom Republike Albanije ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je veleposlaniku Ciciju na njegovom profesionalnom i osobnom doprinosu daljnjem razvitku suradnje Republike Hrvatske i Republike Albanije tijekom njegova mandata, zaželjela mu uspjeh u budućem radu te naglasila da je sigurna da ćemo u osobi veleposlanika Cicija i dalje imati trajnog prijatelja Hrvatske. Obostrano su istaknuli zadovoljstvo brojnim bilateralnim i multilateralnim susretima koji su doprinijeli intenzivnijoj suradnji u političkom i gospodarskom kontekstu. Veleposlanik Cici ocijenio je kako je u Republici Hrvatskoj ostvario srdačne odnose kako na službenoj tako i na neslužbenoj razini.

U odvojenom susretu s veleposlanikom Ukrajine Kyrykom, ministrica Grabar-Kitarović ocijenila je bilateralne odnose između dviju zemalja vrlo dobrima, bez otvorenih pitanja, te s uzlaznim tokom u gospodarstvu. Veleposlanik Kyryk, kao najvažnija dostignuća za trajanja svog mandata, istaknuo je potpisivanje Ugovora o prijateljstvu i suradnji iz 2003. godine te Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o uzajamnom putovanju državljana kojim se liberalizira vizni režim između dvije zemlje, a koji uskoro treba stupiti na snagu.

Prilikom susreta s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke, ministrica Grabar-Kitarović i veleposlanik Staks izrazili su zadovoljstvo vrlo dobrom suradnjom između dviju zemalja te dobrom komunikacijom ostvarenom između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu za vrijeme trajanja njegova mandata. Veleposlanik Staks ponovio je podršku Savezne Republike Njemačke Republici Hrvatskoj u ostvarenju njezinog punopravnog članstva u Europskoj uniji te u Sjevernoatlantskom savezu.

Za vrijeme susreta s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske Veerom, ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na njegovom doprinosu razvoju partnerstva i suradnje Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske, te na pomoći i donacijama Kraljevine Nizozemske Republici Hrvatskoj. Veleposlanik Veer istaknuo je kako je Republika Hrvatska tijekom njegova mandata u Zagrebu ostvarila značajan napredak, te kako će Kraljevina Nizozemska nastaviti podupirati Republiku Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju.



Priopćenja