Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Martina Raguža

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak, 18. srpnja 2006. godine, predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Martina Raguža, u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj

Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako su bilateralni odnosi između dviju zemalja dobrosusjedski i partnerski, a dobra suradnja prisutna je i na multilateralnom planu. Obostrano je izraženo uvjerenje u daljnji razvoj intenzivnih i svestranih odnosa između dviju zemalja, u duhu prijateljstva i zajedničke europske budućnosti.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako Republika Hrvatska podupire nastavak reformskih procesa u Bosni i Hercegovini i snaženje državnih institucija koje će biti nositelj budućih reformi te dodala da je Republika Hrvatska spremna pružati potporu i pomoć Bosni i Hercegovini prenošenjem vlastitih iskustava iz procesa pridruživanja Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Pozdravila je početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji Bosne i Hercegovine.

U razgovoru s predsjedateljem Zastupničkog doma Ragužom, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je podršku Republike Hrvatske ustavnopravnom okviru u Bosni i Hercegovini s ciljem omogućavanja ravnopravnosti, zaštite vitalnih interesa i ravnopravnog sudjelovanja Hrvata, kao jednog od tri konstitutivna naroda, u središnjim državnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Ministrica Grabar-Kitarović pozdravila je uspostavu režima slobodne trgovine između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što će imati pozitivan učinak na gospodarstvo obiju zemalja. Složili su se da nema potrebe da se otvorena pitanja između dviju zemalja politiziraju, već da se vode na stručnoj i nepolitičkoj razini.



Priopćenja