Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović nazočila potpisivanju

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je u utorak, 2. listopada 2007. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, potpisivanju „Darovnog ugovora Japana Hrvatskom centru za razminiranje“

Ugovor o donaciji, kojim Japan donira sredstva za razminiranje općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, su u nazočnosti ministrice Grabar-Kitarović potpisali veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Tetsuhisa Shirakawa i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth.

Ministrica Grabar-Kitarović kazala je ovom prigodom kako je suradnja Republike Hrvatske i Japana uvijek bila na visokoj razini te da japansko prepoznavanje problematike razminiranja u Republici Hrvatskoj potvrđuje dobre odnose dviju zemalja i dodatno potiče rješavanje spomenutog pitanja.

Republika Hrvatska je po pitanju razminiranja u svijetu specifična jer sama preuzima obvezu financiranja aktivnosti vezanih uz razminiranje u iznosu od oko 90%, a u isto vrijeme jedan od osnovnih pravaca djelovanja je i rehabilitacija te društveno-ekonomska reintegracija ljudi stradalih od mina, naglasila je ministrica Grabar-Kitarović.

Donacija u iznosu od 148.467 eura omogućit će razminiranje 104.622 m² minski sumnjivog prostora u općini Cetingrad u Karlovačkoj županiji. Ovo je treći put da Vlada Japana sklapa ugovor o donaciji s HCR-om, a ukupna vrijednost dosadašnjih donacija iznosi 587.135 eura.



Priopćenja