Ministri Jandroković i Bošnjaković održali su sastanak s veleposlanicima država članica Europske unije...

Ministar Jandroković istaknuo je kako je današnji sastanak nastavak aktivnosti informiranja predstavnika zemalja članica Europske unije o postignutom napretku za zatvaranje Poglavlja 23

Ministar Jandroković istaknuo je kako je današnji sastanak nastavak aktivnosti informiranja predstavnika zemalja članica Europske unije o postignutom napretku za zatvaranje Poglavlja 23. Podsjetio je pritom na prošlotjedni prošireni sastanak Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji na kojem su sudjelovali i Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, te predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a na kojem je još jednom potvrđen konsenzus o tome da dovršetak pregovora do kraja lipnja ostaje cilj na kojem se nastavlja predano raditi u predstojećim tjednima. U tom kontekstu poručio je kako hrvatska Vlada čvrsto vjeruje da je taj cilj dostižan, te stoga ostaje odlučna u namjeri da ga ostvari.

Ministar Jandroković najavio je svoj odlazak na sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu, tijekom kojeg će s kolegama iz Europske unije razgovarati i o završetku hrvatskih pregovora. Napomenuo je također kako će važan korak naprijed Hrvatska napraviti početkom idućega tjedna kada će se u Bruxellesu održati sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje kao i Međuvladina konferencija o pristupanju, na kojoj će se privremeno zatvoriti dva dodatna poglavlja – 11. Poljoprivreda i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Time će se dosegnuti broj od ukupno 30 privremeno zatvorenih poglavlja. Dodatnim poticajem hrvatskoj Vladi u završetku pregovora ocijenio je i prošlotjedni posjet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i povjerenika Europske komisije za proširenje Štefana Fülea Zagrebu, te je također najavio skori zajednički dolazak u Hrvatsku ministara vanjskih poslova Austrije Michaela Spindellegera i Slovačke Mikulaša Dzurinde.

Ministar Bošnjaković rekao je kako je od zadnjeg susreta s veleposlanicima Hrvatska predala prvo izvješće Europskoj komisiji o tome što je učinila u pregovorima vezanima uz Poglavlje 23. U pogledu dosadašnjih aktivnosti napomenuo je kako je učinjeno jako puno u svim segmentima i svim mjerilima, posebno vezano uz neovisnost pravosuđa, nova imenovanja sudaca, državnih odvjetnika, funkcioniranju novog Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetničkog vijeća. Također je istaknuo kako je u pogledu akcijskog plana za rješavanje neriješenih sudskih predmeta, Hrvatska u samo tri mjeseca ove godine broj od 84.000 slučajeva na svim općinskim sudovima u Republici Hrvatskoj starijih od tri godine uspjela smanjiti za 14.000.



Priopćenja