Ministri dr. Miomir Žužul i Berislav Rončević na sastanku u NATO-u

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević predvode hrvatsko izaslanstvo koje je u Bruxellesu 30. travnja 2004. imalo redoviti godišnji sastanak u sjedištu NATO-a s članovima Sjeverno-atlantskog vijeća

Temelj za raspravu Sjevernoatlantskog vijeća s Hrvatskom bilo je Izvješće NATO-a o napretku u provedbi Godišnjeg nacionalnog programa za 2003-2004. godinu, koje na vrlo pozitivan i objektivan način bilježi napredak Republike Hrvatske u područjima političko-gospodarskih pitanja, vojnih i obrambenih pitanja, resursa, sigurnosti i pravnih pitanja.

Na sastanku je Republika Hrvatska dobila potporu za integraciju u Euro-atlantske strukture (Europska unija i NATO) kao i niz pohvala za ispunjenje političkih uvjeta za članstvo (poboljšana suradnja s Haaškim sudom, napredak u području prava manjina, povratak izbjeglica) i reformu oružanih snaga.

Veleposlanici država članica NATO-a u Bruxellesu pohvalili su sudjelovanje voda vojne policije u međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), te istaknuli kako su pripadnici Republike Hrvatske pokazali visok stupanj znanja, učinkovitosti i profesionalnosti. Područja u kojima Hrvatska treba postići daljnji napredak su reforma pravosuđa, povrat imovine, proces povratka izbjeglica i rješavanje problema korupcije.

Zaključak sastanka u NATO-u u Bruxellesu je da je Hrvatska na najboljem putu prema članstvu, a napredak Republike Hrvatske prema NATO-u i Europskoj uniji označen je kao stabilizirajući i motivirajući čimbenik za ostale države jugoistočne Europe.



Priopćenja