Ministar dr. Miomir Žužul na Konferenciji OESS-a o antisemitizmu

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sudjelovao je u Berlinu u Saveznoj Republici Njemačkoj 28. travnja 2004. Konferenciji o antisemitizmu koju su sazvali Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Vlada Savezne Republike Njemačke

Ministar dr. Žužul koji je govorio iza američkog državnog tajnika Colina Powella je kazao da antisemitizam, kao i ostali oblici diskriminacije, nažalost još uvijek postoje i danas, na početku 21. stoljeća, pa je potrebno učiniti sve kako bi se ta pojava osudila i iskorijenila. Ministar dr. Žužul je istaknuo napore koje hrvatska Vlada poduzima za sprječavanje antisemitizma na nacionalnoj i međunarodnoj razini te ukazao na važnost civilnog društva, nevladinih udruga i medija, kao i obrazovnog sustava, u provedbi zakonskih propisa i u osiguravanju jednakosti svih građana. Hrvatska Vlada zauzela je čvrsto stajalište prema tragičnim događajima iz Drugog svjetskog rata, a predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader u svom je govoru prije mjesec dana u Jasenovcu odlučno osudio zločine upozorivši da nijedan politički ili ideološki cilj ne može opravdati nasilje i zločin - naglasio je u svom govoru dr. Žužul.

Ministar dr. Žužul je u Berlinu imao posebni bilateralni susret s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom koji mu je čestitao na dobivenom pozitivnom Mišljenju Europske komisije i velikom napretku Hrvatske u nastojanjima da postane punopravnom članicom Europske unije. Državni tajnik Powell je istaknuo važnost dobre suradnje Republike Hrvatske s Tribunalom u Haagu. Ministar dr. Žužul i državni tajnik Powell ocijenili su vrlo dobrim bilateralne odnose Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Razgovarali su i o podršci Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj za članstvo u NATO-u te o summitu te organizacije u Istanbulu u lipnju ove godine. Istaknut je značaj Republike Hrvatske u regiji te je naglašeno da se od Hrvatske očekuje da svojim primjerom vodi regiju, bude uzor drugim državama i pomogne u stabilizaciji regije.

Ministar dr. Žužul susreo se na marginama Konferencije s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Joschkom Fischerom, irskim ministrom vanjskih poslova Brianom Cowenom, predsjedavajućim Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske dr. Solomonom Passyjem, ministrom vanjskih poslova Kanade Billom Grahamom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguelom Angelom Moratinosom i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije dr. Dimitrijem Rupelom. Ministri vanjskih poslova država članica Europske unije Fischer, Cowen i Moratinos iskazali su podršku nastojanjima Republike Hrvatske i spremnost založiti se da se pitanje Odluke o statusu kandidata Republike Hrvatske nađe na dnevnom Vijeća Europske unije na sjednici sredinom lipnja ove godine, dok su ministri vanjskih poslova Slovenije, Kanade i Bugarske čestitali dr. Žužulu na pozitivnom Mišljenju Europske komisije i zaželjeli daljnji napredak Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji.



Priopćenja