Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske u stalnom je kontaktu s predstavnicima hrvatskih tvrtki ...

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske u stalnom je kontaktu s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje imaju svoje uposlenike u širem iračkom kriznom području.

Tvrtka CROSCO trenutno u tom području ima svoje uposlenike u Siriji -175 djelatnika, u Omanu – 104, u Kataru - 29. Od drugih arapskih zemalja Crosco ima dio djelatnika u Libiji i Tunisu u kojima podizanja posebnih mjera ali je povećan oprez.

Prema informacijama koje je MVP zaprimio od CROSCO-a, unatoč činjenici da je riječ o ugroženim područjima, život i rad se odvija normalno. Osim povećanog stanja pripravnosti, za sada, nema nikakvih drugih organičenja pa CROSCO nastavlja sa svojim poslovima.

Sve aktivnosti vezane uz zaštitu zaposlenika i sredstava koordinirane su s MVP, koje je pružilo pomoć pri izradi dokumentacije i osiguranju drugih potrebnih uvjeta. Tako na svim radilištima postoje krizni štabovi, izrađeni su planovi evakuacije po stupnju ugroženosti.

CROSCO u Siriji radi za INA Naftaplin i sirijsku kompaniju Al Furath, koja je u suvlasništvu sirijske nacionalne kompanije SPC i Scella. Osim hrvatskih državljana na postrojenjima rade i mađarski i poljski državljani koji su također obuhvaćeni sustavom zaštite. Na svim lokacijama osigurane su sve potrebne zalihe hrane, zaštitna sredstva i dr. Kao što je poznato hrvatski radnici u Siriji uživaju organiziranu zaštitu nadležnih sirijskih organa. U toj zemlji konzularnu pomoć našim građanima pruža veleposlanstvo Republike Austrije.

U Omanu Crosco radi za nacionalnu naftnu kompaniju Petroleum Development Oman, u čijem je suvlansištvu i Shell, te za amaričku tvrtku Anadarko. Svi radovi se odvijaju na kopnu.

U Kataru Crosco radi u zajedničkoj tvrtki s američkom kompanijom Noble drilling, za TotalFinaElf, s platformom Panon na moru. Hrvatski su radnici uklopljeni u evakuacijske planove s amaričkim radnicima. Drugi dio radnika radi na kopnu za tvrtku Al Baida, koje radi za Ministarstvo poljoprivrede Katara. Evakuacijski planovi za hrvatske radnike usuglašeni su s veleposlanstvom Bosne i Hercegovine koje zastupa interese RH u Kataru.

Važno je istaknuti da radnika na gradilištima redovito obilaze čelnici Crosca i INA-e te da se zamjena radnika vrši standardno svakih 28 do 35 dana. Posljednja zamjena izvršena je 19. ožujka o.g.Priopćenja