dr. Ivan Šimonović primio je Izaslanstvo za odnose sa zemljama JIE Europskog parlamenta...

Zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović primio je danas, 24. ožujka 2003. godine, Izaslanstvo za odnose sa zemljama Jugoistočne Europe Europskog parlamenta, na čelu s gospođom Doris Pack. Izaslanstvo se nalazi u Zagrebu povodom 11. susreta s Pododborom za suradnju s Europskim parlamentom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog Sabora.

Gospođa Pack i članovi izaslanstva iskazali su punu podršku hrvatskim naporima za približavanje Europskoj Uniji nakon službenog podnošenja kandidature grčkom predsjedništvu EU, iskazavši nadu da će Hrvatska svojim pozitivnim primjerom pomoći i zemljama svoga susjedstva. Naročito zanimanje iskazali su za hrvatsko ispunjavanje političkih uvjeta, posebno suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu i suradnje sa zemljama regije.

Zamjenik ministra upoznao je izaslanstvo Europskog parlamenta sa stavom Republike Hrvatske prema izbijanju iračkog rata u kojem se izražava žaljenje što razoružanje Iraka nije postignuto mirnim putem i političkim sredstvima. Ujedno je izrazio spremnost Republike Hrvatske na puni doprinos poslijeratnoj obnovi Iraka usmjeren na razvoj demokracije i pravne države.Priopćenja