Ministar Žužul imao je intenzivno radno prijepodne u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul je u četvrtak 22. siječnja imao je intenzivno radno prijepodne u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Pred Odborom za vanjsku politiku, ljudska prava, zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku Europskog parlamenta, ministar dr. Žužul je predstavio vanjskopolitičke prioritete Vlade RH

Pred Odborom za vanjsku politiku, ljudska prava, zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku Europskog parlamenta, ministar dr. Žužul je predstavio vanjskopolitičke prioritete Vlade Republike Hrvatske, upoznavši nazočne sa stanjem provedbe glavnih političkih kriterija Europske unije (suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, povratak izbjeglica, zaštita manjina, reforma pravosuđa, sloboda medija, odnosi sa susjednim zemljama i regionalna suradnja). Ministar je nakon izlaganja odgovarao na pitanja zastupnika, članova odbora.

Na odvojenom sastanku sa Elmarom Brokom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku, ljudska prava i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku Europskog parlamenta, a u svjetlu očekivanih Preporuka Europskog parlamenta slijedom zahtjeva Republike Hrvatske za članstvom u Europskoj uniji, ministar dr. Žužul je izvijestio o programu i prioritetima nove Vlade. Istaknuo je odlučnost Vlade u nastavku provođenja zacrtanih reformi. Razgovaralo se o procesu proširenja Europske unije, gdje je Elmar Brok upoznao ministra dr. Žužula s tijekom rasprava irskog predsjedništva glede pripreme nastavka Međuvladine konferencije.

Ministar dr. Žužul susreo se zatim s Alexandrosom Baltasom, zastupnikom socijalističke skupine Europskog parlamenta, Izvjestiteljem za Preporuke Europskog parlamenta glede zahtjeva za članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji. U razgovoru s Baltasom detaljno je razmotrena provedba glavnih političkih kriterija. Ministar je izvijestio o očekivanjima Republike Hrvatske glede dinamike prema Europskoj uniji. Naglasio je značaj koji Preporuke Europskog parlamenta imaju za daljnje postupanje po zahtjevu za članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Izvjestitelj Baltas je izrazio podršku hrvatskom približavanju Europskoj uniji, naglasivši potrebu poduzimanja daljnjih napora u započetom procesu reformi.

U Europskom parlamentu, ministar dr. Žužul sastao se i s Jan Marinus Wiersmom, nizozemskim zastupnikom u Europskom parlamentu, potpredsjednikom socijalističke skupine i članom Odbora za vanjsku politiku. Razgovaralo se o dinamici hrvatskog približavanja Europskoj uniji, kao i širim procesima unutar Europske unije te razmotrena su i pitanja vezana uz proširenje i budućnost Europskog Ustava.



Priopćenja