Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul razgovarali su jučer, 21. siječnja 2004. u State Departmentu u Washingtonu s državnim tajnikom Colinom Powelom

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul razgovarali su jučer, 21. siječnja 2004. u State Departmentu u Washingtonu s državnim tajnikom Colinom Powelom o odnosima Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te posebno o potpori koju SAD može pružiti Hrvatskoj za skori ulazak u NATO.

Bio je to susret koji je označio završetak višednevnog službenog posjeta hrvatskog izaslanstva Sjedinjenim Državama za vrijeme kojeg su čelnici izaslanstva Vladimir Šeks i dr. Miomir Žužul imali niz intenzivnih i uspješnih razgovora sa zastupnicima američkog Kongresa i senatorima te su, kao posebno pozvani gosti, prisustvovali godišnjoj poslanici i izviješću predsjednika George W. Busha o stanju američke unije.

Nakon susreta s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je izjavio novinarima da je razgovor s Colinom Powellom bio kruna vrlo uspješnog boravka izaslanstva u Washingtonu te da se razgovaralo o izuzeću američkih državljana od suđenja na međunarodnom kaznenom sudu, o ratifikaciji Memoranduma između Sjedinjenih Država i Republike Hrvatske o intelektualnom vlasništvu te posebno o pripremi dolaska predsjednika hrvatske Vlade dr. Ive Sanadera Sjedinjenim Američkim Državama. Važna tema bila je, kazao je Šeks novinarima, razgovor o potpori koju američki državni tajnik daje ulasku Hrvatske u NATO «kišobran».

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul je po završetku razgovora s Colinom Powellom izjavio za medije da hrvatska i američka vlada imaju ista stajališta o gotovo svim važnijim temama. Tražili smo potporu da Hrvatska postane članicom NATO saveza što je prije moguće i državni tajnik Colin Powell iskazao je podršku hrvatskim nastojanjima za ulazak u NATO, rekao je ministar dr. Žužul.

Hrvatsko izaslanstvo je prije odlaska iz Washingtona najavilo skorašnji posjet premijera dr. Sanadera Sjedinjenim Američkim Državama, kao i mogućnost da zastupnički dom američkog Kongresa i Senat podrže kongresnom rezolucijom ulazak Republike Hrvatske u NATO savez. Vjerojatan je i skori posjet Hrvatskoj američkog izaslanstva sastavljenog od istaknutih članova zastupničkog doma američkog Kongresa i Senata.

Ministar vanjskih poslova dr. Žužul je sinoć iz Washingtona otputovao u Bruxelles gdje danas ima nastup na Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta i susrete s istaknutim zastupnicima u parlamentu te sutra razgovor s Visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i glavnim tajnikom Vijeća ministara Europske unije Javierom Solanom. Ministar vanjskih poslova dr. Žužul sudjelovat će i na raspravi na temu «Transforming the Western Balkans – A Progress Report» u organizaciji European Policy Centre u Bruxellesu.



Priopćenja