Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula primio je predstavnike Hrvatske udruge logoraša antifašista u talijanskom logoru na Molatu....

7. svibnja 2003. godine, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je predstavnike Hrvatske udruge logoraša antifašista u talijanskom logoru na Molatu, Udruge Otočni sabor i Vijeća Mjesnog odbora Savar, kao i predstavnike Udruge stradalnika II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941. - 1945. godine.

Predstavnici Hrvatske udruge logoraša antifašista u talijanskom logoru na Molatu, Udruge Otočni sabor i Vijeća Mjesnog odbora Savar, te predstavnici Udruge stradalnika II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941.-1945. godine razgovarali su na odvojenim sastancima s ministrom Piculom u svezi s mogućnosti reguliranja prava nadoknade štete logorašima talijanskih logora, što po mišljenju predstavnika udruga nije obuhvaćeno isplatom talijanske Vlade bivšoj Jugoslaviji na ime konačne odštete na temelju Ugovora o miru između FNRJ i Italije iz 1947. godine, te naknadno sklopljenim sporazumima.

S obzirom na to da je nakon obraćanja udruga talijanskoj Vladi 1994. godine dobiven odgovor da je pitanje obeštećenja riješeno potpisanim međunarodnim ugovorima, predstavnici udruga su se interesirali je li moguće na osnovi reciprociteta pitanje obeštećenja logoraša uvrstiti u rad Mješovite hrvatsko-talijanske komisije koja je osnovana zbog utvrđivanja mogućnosti uključivanja talijanskih državljana u postupak denacionalizacije u RH, ili pokrenuti to pitanje prema talijanskoj Vladi na neki drugi način. Predstavnici udruga također su izvijestili da razmatraju mogućnost pokretanja sudskih postupaka pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Ministar Picula naglasio je da hrvatska i talijanska Vlada poštuju načela međunarodnih ugovora i u tom smislu pitanje obeštećenja logoraša ne može biti predmetom rada Mješovitog hrvatsko-talijanskog povjerenstva. Uvažavajući tragediju hrvatskih logoraša, kao i njihovih obitelji, te težinu njihove situacije u političkom, financijskom i moralnom pogledu, ministar je izrazio žaljenje da ovakve inicijative nisu bile pokretane u doba bivše Jugoslavije, koja je s Italijom sklapala niz ugovora kojima su se zatvarala pitanja proizašla tijekom i nakon rata.

Iako unutarnji propisi RH pružaju mogućnost dobivanja naknade za žrtve rata, to ne zadovoljava zahtjeve logoraša, pa su predstavnici udruga izvijestili o inicijativi za pokretanje postupka za donošenje zakona o žrtvama ratnih stradanja, slično kao u Sloveniji, na temelju kojeg bi se stradalnicima pružila dodatna nadoknada.

Predstavnici udruga također su potvrdili da će pokušati pridobiti podršku talijanskih udruga antifašista kako bi utjecali na Vladu Talijanske Republike da se eventualno osnuju zaklade ili slične fondacije, kao što je to učinila SR Njemačka, preko kojih bi se mogla ostvariti naknada žrtvama koje su bile zatočene u koncentracijskim logorima pod talijanskom okupacijom za vrijeme II. svjetskog rata.



Priopćenja