Ministar Picula održao predavanje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu....

U predavanju o postignućima hrvatske vanjske politike održanome 7. svibnja 2003. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula s posebnim se naglaskom osvrnuo na put koji je Republika Hrvatska u nepune tri godine prevalila prema članstvu u Europskoj uniji kao strateškom prioritetu hrvatske vanjske politike te ukazao na važnost ispunjavanja Kopenhagenških kriterija.

"Naš interes mora biti proaktivna regionalna politika" s obzirom na stupanj zahtjevnosti područja jugoistočne Europe, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova dodajući kako je regionalna suradnja ujedno jedan od glavnih prečaca prema strateškim ciljevima hrvatske vanjske politike, a to su članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Govoreći o povratku izbjeglica, ministar Picula je ukazao na to kako među izbjeglima postoje i oni koji se ne žele vratiti ni u Hrvatsku, niti ostati u Srbiji, već žele otići u treće zemlje, dok je Europi stalo do toga joj se ne dogodi novi izbjeglički val.

Usprkos naslijeđenim problemima, Hrvatska može odgovoriti na izazove i biti partner onima kojima to želi biti, zaključio je hrvatski ministar vanjskih poslova potkrijepivši to otvorenom potporom međunarodne zajednica koja se ogledala u brojnim postignućima hrvatske vanjske politike u posljednje tri godine: zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, primanju RH u Partnerstvo za mir (PfP), Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), punopravno članstvo u CEFTA-e i drugo.



Priopćenja