Današnjim posjetom Koprivnici završen je Seminar...

Današnjim posjetom Koprivnici završen je Seminar za gospodarske savjetnike diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske koji je započeo jučer u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova.

Pedesetak diplomatskih savjetnika predvođenih ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, susrelo se u Koprivnici, sa županom Koprivničkom–križevačke županije, gospodinom Josipom Friščićem i članom Uprave «Podravke», gospodinom Damirom Polančecom.

Župan Friščić je tijekom razgovora s gospodarskim savjetnicima predstavio gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije i mogućnosti direktnih ulaganja. Predstavio je ciljeve županije u području gospodarstva: povećanje broja subjekata i povećanje broja zaposlenih u malom gospodarstvu, povećanje konkurentske sposobnosti malog gospodarstva, jačanje postojećih tržišnih pozicija i osvajanje novih tržišta. Cilj je povećati učinkovitost potpornih institucija i locirati poduzetničke kapacitete. Župan Friščić je prezentirao područja gospodarske djelatnosti s komparativnim prednostima u proizvodnji koju Koprivničko-križevačka županija ima, radi se o proizvodnji hrane i pića, poljoprivrednoj proizvodnji, drvno prerađivačkoj proizvodnji, iskoristivosti energije i rudarstva.

Član Uprave «Podravke» g. Polančec je u svome izlaganju istaknuo da postoje mnoge dodirne točke suradnje «Podravke» i Ministarstva vanjskih poslova, pri čemu je uloga gospodarskih savjetnika u diplomatskim predstavništvima RH ključna. Potrebno je nastaviti trend potpisivanje trgovinskih sporazuma, permanentno lobirati za otvaranje tržišta hrvatskim proizvodima i firmama, zaštiti intelektualno vlasništvo i upoznati zakonske regulative i važeće procedure zemlje primateljice, kao i potrebe tržišta.

Ministar Picula je zahvalio na dobrodošlici i suradnji koja je dosada ostvarena između Ministarstva vanjskih poslova i «Podravke». «Podravka» je dokaz da hrvatsko gospodarstvo može ravnopravno surađivati s velikim partnerima, Republika Hrvatska koja se brzo integrira u Europsku Uniju treba poduzeća koja su već integrirana u svjetska tržišta, istakao je ministar Picula.

Izlaganja g. Friščića i g. Polančeca izazvala su velik broj vrlo konkretnih pitanja. Gospodarske savjetnike je zanimalo zašto se neki proizvodi «Podravke» ne mogu naći u zemljama u kojima predstavljaju Hrvatsku, zanimala ih je regionalna strategija «Podravke», na koji način gospodarski savjetnici mogu pomoći pri zaštiti intelektualnog vlasništva, na koji se način mogu boriti protiv falsifikata hrvatskih proizvoda, to se prije svega odnosi na «Vegetu». Na neka od pitanja g. Polančec je ponudio odgovore, a neka pitanja su otvorila potrebu daljnje uske suradnje između gospodarske diplomacije i konkretnih predstavnika hrvatskih poduzeća.



Priopćenja