Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je ministra vanjskih poslova Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je ministra vanjskih poslova Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Tyronnea Fernanda, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 25. do 28. lipnja 2003.

Navedeni posjet je prvi uzvratni posjet jednog visokog šrilankanskog dužnosnika od uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje 1997. godine. Ministar vanjskih poslova Tonino Picula boravio je u službenom posjetu DSR Šri Lanki od 5. do 8. svibnja 2001.

U razgovoru je istaknuto kako će obje zemlje uložiti daljnje napore za poboljšanje bilateralne suradnje, posebice na gospodarskom i kulturnom, ali i ostalim područjima. Također je istaknuta obostrana želja za češćom razmjenom posjeta s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja.

Izražena je suglasnost za suradnju u području brodogradnje, korištenje slobodnih zona u lukama Rijeka i Ploče za distribuciju šrilankanskih proizvoda u zemlje Srednje i Istočne Europe. Republika Hrvatska je s tim ciljem zainteresirana za uspostavu pomorskih linija koje bi povezivale šrilankansku luku Colombo s hrvatskim lukama. Također postoje mogućnosti za suradnju u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te ribarstvu. U cilju jačanja gospodarske suradnje, pokrenuta je procedura usuglašavanja bilateralnih ugovora, od kojih bi neki mogli biti zaključeni u skoro vrijeme.



Priopćenja