Ministar Picula susreo se s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Janom Petersenom...

U četvrtak, 29. svibnja 2003.g. u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jan Petersen susreo se s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Toninom Piculom, kada su se održali i službeni bilateralni razgovori dvaju izaslanstava.

Nakon izraženog zadovoljstva zbog vrlo dobrih odnosa i čestih bilateralnih susreta te zahvale zbog kontinuirane norveške financijske pomoći pri realizaciji projekata u područjima od posebne državne skrbi, razmijenjene su informacije o stanju u regiji kao i o aktivnostima vezanim uz ulazak Hrvatske u EU i NATO te naznačene mogućnosti daljnje gospodarske i druge suradnje. Izraženo je zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima kao i učestalošću susreta na raznim razinama.

Norveška se strana opširnije informirala o hrvatskim pripremama za ulazak u NATO i EU, jer je jedna od zemalja osnivača NATO-a a sporazumom o Europskom gospodarskom prostoru potpuno gospodarski integrirana u EU, ali bez prava na donošenje političkih odluka.

Hrvatska je strana izrazila zahvalnost na kontinuiranoj norveškoj pomoći pri realizaciji projekata na područjima od posebne državne skrbi i pritom je ministru vanjskih poslova Kraljevine Norveške uručena mapa s prijedlogom 12 projekata za 2003. godinu. Također je napomenuta mogućnost korištenja norveškog znanja, iskustva i tehnologije u rješavanju problema balastnih voda. Istaknuta je gospodarska suradnja uz poseban naglasak na mogućnosti u promicanju hrvatskog turizma. Također je zatražena norveška potpora hrvatskoj kandidaturi za nestalnog člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2007. godine.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jan Petersen pozvao je ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonina Piculu da službeno posjeti Oslo, što je ministar Picula sa zadovoljstvom prihvatio.



Priopćenja