Ministar Picula susreo se s gosp. Jaap de Hoop Schefferom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske ....

3. lipnja u Madridu na marginama ministarskog sastanka NATO-a i Euroatlantskog partnerskog vijeća ministar vanjskih poslova Tonino Picula susreo se s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Jaap de Hoop Schefferom.

Kraljevina Nizozemska u tekućoj godini predsjeda OESS-om, dok će u drugoj polovici 2004. godine preuzeti predsjedanje Europskom unijom, tijekom kojega Hrvatska očekuje početak pregovora u pristupanju toj integraciji.

Dvojica ministara razmijenili su stajališta o glavnim pitanjima europske i regionalne sigurnosti, kao i o pitanjima važnim za napredak integracijskog statusa Republike Hrvatske u pogledu EU i NATO-a.

Ministar Picula upoznao je sugovornika s napretkom koji je Hrvatska postigla u ispunjavanju najvažnijih političkih kriterija - prije svega s napretkom u suradnji s haškim tribunalom, te s glavnim elementima procesa povratka hrvatskih građana u Republiku Hrvatsku. U tom se kontekstu razgovaralo i o statusu bivših nositelja stanarskih prava. Ministar Picula prenio je nizozemskom ministru vanjskih poslova stajališta hrvatske vlade o nepovratnosti toga pravnog instituta, ali i planove da se, putem posebnog Vladinog projekta stambeno zbrinu oni bivši nositelji toga prava koji se stvarno namjeravaju vratiti u RH.

Ministar Picula prenio je nizozemskom kolegi očekivanje hrvatske vlade i javnosti da se postupak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Kraljevini Nizozemskoj u potpunosti privede kraju.

Ministar Scheffer izrazio je zadovoljstvo velikim napretkom koji je Republika Hrvatska postigla u posljednje vrijeme. Izrazio je želju da se u izravnom kontaktu u najskorijoj budućnosti razmotre sva moguća otvorena pitanja.Priopćenja