Ministar Picula sudjelovao je na ministarskom sastanku EAPC-a...

4. lipnja u Madridu održan je ministarski sastanak Euroatlantskog partnerskog vijeća na kojem je sudjelovao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula.

Sastanak Euroatlanskog partnerskog vijeća se odvijao u tri panelne rasprave. Tema prvog panela bila je - Nove prijetnje sigurnosti i nova uloga partnerstva u borbi protiv njih. Naglasci prvog panela odnosili su se na vodeću ulogu NATO-a u Afganistanu, aktivno sudjelovanje u Iraku, te na važnost Ohridske konferencije o granicama. Rečeno je da je borba protiv terorizma moguća samo kroz suradnju svih NATO članica i njenih partnera. Sigurnost je nedjeljiva, a sve nove prijetnje pojavljuju se paralelno, poput terorizma, trgovine drogom, malog i lakog oružja, kriminala putem Interneta, ekološkog terorizma.

Tema drugog panela bila je - Demokratska transformacija i jačanje stabilnosti, u raspravi je sudjelovala Hrvatska. Kao odgovor na nove prijetnje nužno je jačati demokratske promjene i reforme. U pozitivnom kontekstu istaknut je primjer jugoistočne Europe kao primjenjiv model za ostale nestabilne regije: srednju Aziju, Bliski Istok, sjevernu Afriku i Kavkaz, koje bi mogle u budućnosti biti obuhvaćene novim partnerstvom. Pozitivno je ocijenjeno potpisivanje Američko-Jadranske povelje kao doprinos stabilizacije regije i dodatni korak približavanju Albanije, Hrvatske i Makedonije NATO-u.

Tema trećeg panela bila je - ISAF, Stabilizacijske snage u Afganistanu, nad kojima je NATO nedavno preuzeo zapovijedanje.

Naglašeno je da se u borbi protiv novih prijetnji nikako ne smiju ugroziti pravna država, demokratska kontrola oružanih snaga, osnovna ljudska i građanska prava i demokratske institucije.

Istaknuto je da su zemlje u tranziciji, koje su kandidatkinje za članstvo u NATO-u svjesne težine reformi koje se moraju provesti, ali isto tako su svjesne da žele biti proizvođači, a ne samo potrošači sigurnosti.



Priopćenja