Ministar Picula primio je delegaciju Međunarodnog odbora Crvenog križa

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je 20. listopada 2003. u Ministarstvu vanjskih poslova delegaciju Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK).

Delegaciju MOCK-a je predvodio šef Regionalne delegacije Međunarodnog odbora Crvenog križa za Srednju Europu u Budimpešti Patrick Zahnd koji je ovom prilikom došao i u nastupni posjet budući da je sadašnju dužnost preuzeo u rujnu ove godine.

Hrvatska je strana bila upoznata s provedbom ovogodišnjih aktivnosti MOCK-a u Hrvatskoj, a koje se odvijaju na tragu intenzivne suradnje koju je MOCK s nadležnim tijelima RH kao i s Hrvatskim Crvenim križem (HCK) ostvario tijekom ratnih godina: pomoć porodicama nestalih i suradnja s Uredom VRH za zatočene i nestale, zatim rad s HCK-om i lokalnim vlastima na podizanju svijesti s obzirom na opasnost od mina te posjeti zatvorenicima optuženima za ratne zločine.

Šef Regionalne delegacije MOCK-a za Srednju Europu Zahnd posebice je naglasio komplementarnost hrvatskog zakonodavstva u području međunarodnog humanitarnog prava kao i ugled koji Hrvatska zahvaljujući tome uživa u MOCK-u.

Ministar Picula je ocijenio neprocjenjivim značaj koji za Hrvatsku ima njen desetogodišnji cilj vezan uz potpuno razminiranje zemlje, te je naglasio potrebu jačeg uključivanja međunarodne zajednice, posebice u cilju prevladavanja sigurnosnih problema pri povratku na područja koja treba razminirati. Ministar Picula je istaknuo aktivnosti Vlade RH u namjeri da izbjeglicama i prognanicima omogući prikupljanje potrebne dokumentacije za povratak, čemu pogoduju privremeno ukinuti vizni sustav sa Srbijom i Crnom Gorom, te pregovori s Bosnom i Hercegovinom radi osiguravanja prelaska granice uz pomoć osobne iskaznice.



Priopćenja